Meerdere terroristen opgepakt om beramen aanslag Turks consulaat Rotterdam

Door | Binnenland

De politie heeft vier mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij terrorisme. Ze spraken volgens het OM onder meer over een aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam. Het gaat om twee broers van 29 en 26 uit Oudenbosch, een 37-jarige man uit Roosendaal en een man (39) uit Essen in België. Dat meldt NOS.

De Marokkaans-Nederlandse mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en zwaar vuurwerk had liggen. In de opname wordt gesproken over een aanslag op het Turkse consulaat.

De man die eerder werd opgepakt in het onderzoek werd vorig jaar november veroordeeld tot vier jaar cel. Het OM had acht jaar tegen hem geëist en is in beroep gegaan.

Eerder was al bekend dat het Turkse consulaat in het opgenomen gesprek werd genoemd als doelwit voor een aanslag. Maar de veroordeelde man, Jaouad A., zou dat plan hebben afgewezen, omdat veel Turken geloofsgenoten zijn.

De rechtbank oordeelde vorig jaar dat A. was geradicaliseerd en dat hij sinds 2015 een aanhanger is van terreurbeweging IS. Of dat bij de vier die vandaag zijn aangehouden ook het geval is, is nog niet bekend.

A. hield zelf overigens vol dat hij nooit van plan is geweest een aanslag te plegen. Naar eigen zeggen keek hij uit nieuwsgierigheid filmpjes van IS. Het wapen en het vuurwerk dat hij in zijn garagebox had liggen waren volgens hem bedoeld om te verkopen.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...