Peiling Turks.nl: Wie gaat de Turkse verkiezingen winnen?

Turks.nl Redactie

Meer dan duizend personen hebben meegedaan aan de peiling van Turks.nl. Er komen interessante resultaten uit, maar ook flinke afwijkingen.

Zaterdag is het resultaat bekendgemaakt op een avond over de Turkse verkiezingen in De Balie in Amsterdam.

Uit de peiling blijkt dat zittend president Erdoğan verreweg de populairste presidentskandidaat is onder de volgers van Turks.nl. Maar wie gaat er überhaupt stemmen? 91% van onze volgers zegt te gaan stemmen voor de Turkse verkiezingen of heeft daarvoor al gestemd.

Belangrijk is om op te merken dat dit onderzoek is gebaseerd op volgers van Turks.nl. Dat betekent dat vooral Turks-Nederlandse jongeren hebben meegedaan. Daardoor kunnen de werkelijke resultaten flink afwijken van de peiling.

Waarom stemmen?

Verreweg het grootste deel zegt te stemmen omdat de toekomst van Turkije van groot belang is. De helft stemt, omdat ze simpelweg dat recht hebben.

Slechts 29% ziet het stemmen voor de Turkse verkiezingen als een plicht en maar 20% is meer betrokken bij Turkse- dan Nederlandse zaken.

Wie wint?

Volgens onze peiling krijgt zittend president Recep Tayyip Erdoğan 65% van de stemmen. Muharrem Ince, kandidaat van de grootste oppositiepartij CHP krijgt 27% van de stemmen, terwijl nieuwkomer Meral Akşener 6% van de stemmen lijkt te krijgen. 2% zegt te stemmen op een andere kandidaat.

Hierbij is het wel belangrijk om op te merken dat de achterban van de pro-Koerdische HDP, die door veel Turken wordt gezien als de politieke tak van de terroristische PKK, nauwelijks vertegenwoordigd is in de peiling.

De regerende AK Partij daalt flink volgens de peiling. Waar de AK Partij bij eerdere verkiezingen in Nederland respectievelijk 64% en 69% van de stemmen haalde, lijkt de partij deze verkiezingen flink in te leveren.

In tegenstelling tot partijleider Erdoğan geeft slechts 53,6% aan op de AK Partij te zullen stemmen. Als we de peiling mogen geloven gaat de AK Partij flink achteruit in Nederland ten opzichte van de eerdere verkiezingen, terwijl de andere partijen er enorm op vooruit gaan.

In 2015 kreeg CHP namelijk iets meer dan 11% van de stemmen in Nederland. Volgens onze peiling krijgt de grootste oppositiepartij deze verkiezingen 18,9% van de stemmen.

MHP, dat een alliantie heeft gevormd met de regerende AK Partij krijgt volgens onze peiling ongeveer 5 procentpunten meer stemmen te krijgen dan in 2015.

We hebben voor het eerst ook een indicatie van de populariteit van de nieuw opgerichte IYI Parti, dat werd opgericht door ontevreden MHP-leden. Zo’n 10,5% van onze volgers zegt op die partij te zullen stemmen. Flink meer dan de 6% die op partijleider en presidentskandidaat Akşener gaat stemmen.

Opleidingsniveau

We zien dat Erdoğan op elk opleidingsniveau de populairste kandidaat is. Echter, hoe hoger de opleiding, hoe minder populair Erdoğan wordt, des te populairder oppositiekandidaten Ince en Akşener worden.

Zo stemt 86% van de lager opgeleiden op Erdoğan. De resterende 14% stemt op Ince. Bij HBO/WO+ daalt de populariteit van Erdoğan naar 60%, terwijl Ince daar bijna 30% en Akşener ongeveer 10% van de stemmen krijgt.

Hetzelfde patroon is te zien bij politieke partijen. Ook daar blijft de AK Partij de populairste, maar daalt de populariteit wel bij hoger opgeleiden. Slechts 47% van HBO/WO+’ers zegt te stemmen op de AK Partij.

CHP is de op een na populairste partij bij die groep en krijgt iets meer dan 20% van de stemmen. Bij lager opgeleiden is CHP ook minder populair.

De nationalistische MHP toont het grootste verschil. Waar het bij lager opgeleiden bijna 30% van de stemmen krijgt, daalt de populariteit met 50% bij hoger opgeleiden en komen ze bijna op gelijke hoogte met IYI Parti, die totaal geen steun krijgt van laagopgeleiden.

Waarom niet?

Verreweg de helft van onze volgers die niet stemmen zeggen dat niet te doen, omdat ze niet willen beslissen over een land waar ze niet leven. Slechts 9% vindt het teveel moeite.

In Nederland?

63,8% van de ondervraagden stemmen op DENK in Nederland. 12,3% stemt op D66 en 10,5% op GroenLinks. Verder stemt 5,1% op de PvdA en stemt de rest op de VVD en de SP.