Turkse vrouw ter dood veroordeeld

Door | Buitenland

Een Iraakse rechtbank in Bagdad heeft een Turkse vrouw ter dood veroordeeld en elf anderen tot levenslange gevangenisstraf wegens terrorisme en lidmaatschap van de terreurorganisatie IS.

10 van de veroodeelden komen uit Turkije, een andere uit Azerbeidzjan meldt de nieuwszender al-Jazeera. De doodstraf wordt door ophanging voltrokken. Het is echter nog mogelijk in hoger beroep te gaan, liet de rechter weten.

De vrouwen zijn tussen de 20 en 50 jaar en werden opgepakt in Musul en Tal Afar. Vorig jaar werden die steden bevrijd door het Iraakse leger. Hun echtgenoten, IS-terroristen, werden bij de bevrijding gedood.

“We moesten Turkije verlaten, omdat mijn man gezocht werd. Ik wilde leven in een land waar de Sharia van toepassing is, maar ik heb er spijt van dat ik hiernaartoe ben gekomen”, zegt de 48-jarige terdoodveroordeelde vrouw. Haar man en twee zoons werden gedood bij bombardementen.

De meeste vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Ze zouden ontvoerd zijn en niet hebben meegeholpen aan de misdaden van IS. Er zouden zo’n 300 Turken gevangen zijn in Irak, met 813 kinderen.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...