Ortaylı was te gast bij Teke Tek, een populair Turks actualiteitenprogramma. Hij beantwoordde vragen over het Ottomaanse tijdperk, de voorganger van de hedendaagse Turkse Republiek. Ortaylı is een van de meest gerespecteerde historici in Turkije.
Alcohol
Tijdens de uitzending sprak Ortaylı over een conferentie die hij gaf in Londen. Terwijl er veel interessante vragen kwamen van niet-Turkse aanwezigen, vroeg een Turk over het alcoholgebruik van de sultans. “Het kon ook geen ander zijn, het is een rare obsessie. Alsof het een belangrijk onderwerp is,” aldus Ortaylı. Volgens hem zijn er veel belangrijkere onderwerpen om over te praten.
Toch ging hij in op het onderwerp. “Het is niet uitgesloten dat Fatih (Mehmed II) heeft gedronken, maar ik heb de glazen niet geteld. Hij was gek op zeevruchten en dat ging meestal samen met alcohol. Bayezid II, Fatih’s zoon, dronk veel en gebruikte drugs, maar dat bleef in zijn jonge jaren. Abdulhamid II dronk samen met zijn broer toen hij nog geen sultan was,” vertelt Ortaylı.
‘Alcohol bracht einde Ottomanen’
Ortaylı is niet de eerste die zich uitlaat over dit onderwerp. Journalist en onderzoeker Murat Bardakci onthulde een 35 pagina’s tellende brief van Abdülmecid II, de laatste kalief en zoon van Sultan Abdülaziz. In de handgeschreven brief uit de jaren ’20 beschrijft hij de fouten die zijn gemaakt door zijn opa’s, waaronder alcoholgebruik.
Hij noemt Selim II, de zoon van Suleyman de Grote, een ‘zatlap’ die het verval van het rijk zou hebben gestart. Murat IV kon volgens hem uitgroeien tot een machtige leider, maar werd alcoholverslaafd wat hem fataal werd. Hij moest het rijk overlaten aan ‘gestoorde’ Ibrahim. Verder wisten de heersers Ahmed II, Mahmud II en Abdülmecid I ook van een glaasje achterover slaan. Volgens hem was zijn vader Sultan Abdülâziz de enige waarvan hij zeker wist dat hij geen druppel alcohol heeft gedronken.