Als hiervoor een verzoek wordt ingediend, wordt dit zeker overwogen, zei een bron bij het Turkse ministerie van buitenlandse zaken maandag.
Turkije levert troepen aan de NAVO-missie in Afghanistan, maar deze militairen nemen niet deel aan te gevechten. Nu het voor de Verenigde Staten wel vaststaat dat militair machtsvertoon niet toereikend is om de overwinning te behalen, kan Turkije, als grootste moslimland van de NAVO, op politiek vlak mogelijk een belangrijke bemiddelingsrol spelen.
Volgens Arsala Rahmani, lid van de vredesraad van de Afghaanse regering, zijn er in Turkije al plannen voor het kantoor, maar neemt de uitwerking hiervan de nodige tijd in beslag. De voormalige Afghaanse president Burhanuddin Rabbani sprak vorige maand tijdens een bezoek aan Turkije al over de kwestie.
“Het is belangrijk dat de Taliban een politiek adres – een plek – hebben om in gesprek te gaan met de wereld. In het verleden zeiden we al dat het oplossen van het probleem zonder adres moeilijk zal zijn”, zei Rahmani.
De Pakistaanse president Asif Ali Zardari arriveert maandagavond in Turkije en het is zeer waarschijnlijk dat Afghanistan als gespreksonderwerp hoog op de agenda staat. Voor iedere oplossing voor het conflict in Afghanistan is de steun van Pakistan nodig.
Algemeen wordt aangenomen dat binnen het Pakistaanse veiligheidsapparaat nauwe banden worden onderhouden met de Taliban. Bekend is dat leiders van de opstandelingenbeweging zich in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied schuilhouden. Zij hebben herhaaldelijk laten weten dat de pogingen van de Afghaanse regering een politieke oplossing voor het conflict te vinden vruchteloos zijn zolang er nog buitenlandse troepen in Afghanistan zijn, meldt bndestem.nl.