Het afgelopen weekend zijn de Turkse en Israëlische autoriteiten voor de zoveelste keer bij elkaar gekomen om een deal te sluiten in Rome. Waarom? Er heersen al een geruime tijd problemen tussen de twee landen met als kern de onderschepping van het ‘Mavi Marmara’ scheepskonvooi in 2010.
2010, Turkse hulp bereikt Gaza niet
In mei 2010 wilde Turkije een scheepskonvooi vol met goederen naar Gaza brengen. De route was via Cyprus. Het doel: de blokkade van Gaza breken, problemen op het gebied van infrastrustuur en energie oplossen en hulpgoederen afleveren bij de Gaza-strook . Onderweg werd het Turkse schip echter tegenhouden door Israëlische militairen. Hierbij overleden er 10 activisten en raakten er velen gewond. Er werd jaren van geen schuld betuigd door de Israëliërs. De Israëlische minister-president Benjamin Netayahu gaf tijdens een conference call met President Erdogan (op aansporen van President Obama) in maart 2014 wel aan dat er fouten zijn gemaakt tijdens de operatie.
Velen wegen leiden tot Rome
Na tientallen gesprekken tussen de Turken en Israëlen is dan eindelijk een consensus bereikt dit weekend: Netanyahu biedt zijn oprechte excuses aan, de relatie van Turkije en Israël verbetert en na 6 jaar doorzetten door de Turkse overheid verdwijnt de Gaza blokkade. Het verdwijnen van de blokkade wordt verwacht voor meer rust te zorgen in de regio.