De partijleiding van de nationalistische MHP heeft expliciet verklaard dat ze het presidentieel systeem van president Erdoğan zullen steunen. Maar niet elke MHP-parlementariër kan zich hierin vinden.
Het presidentieel systeem zal ervoor zorgen dat de macht van president Erdoğan enorm wordt vergroot. Zo vervalt het premierschap en gaat het op in het presidentieelschap van Erdoğan. Hij wordt zowel staatshoofd als regeringsleider.
Er kan dus gesteld worden dat dit systeem voor president Erdoğan een zeer gunstige situatie oplevert. Zijn achterban, de AK Partij, steunt hem grotendeels. De oppositie was aanvankelijk minder blij met de machtswijziging;
De drie oppositiepartijen in het parlement: MHP, CHP en HDP verklaarden aanvankelijk tegen een presidentieel systeem te zijn. Een mokerslag voor Erdoğan, met enkel de steun van de AKP-parlementariërs kan het presidentieel systeem niet verwezenlijkt worden.
In oktober sprak de nationalistische partijleider opeens zijn steun uit voor een referendum waarin het presidentieel systeem wordt gesteund. Hij zou zich neerleggen bij de wil van het volk. Na onderhandelingen met de AKP, verklaarde hij expliciet vóór een presidentieel systeem te stemmen bij een eventueel referendum.
Voor een presidentieel systeem heeft Erdoğan 367 zetels nodig. Voor een referendum daarover, 330 zetels. AKP en MHP tellen samen 356 zetels. Dat is in theorie genoeg, maar nog altijd bestaat de kans dat dat niet doorgaat. In praktijk is er immers geen zekerheid dat alle AKP-, en MHP-parlementariërs voor zullen stemmen.
Tegengeluiden MHP
Het was al langer bekend dat een deel van de partij niet tevreden was met de partijleiding. Een poging om de leiding te vervangen werd verijdeld. Datzelfde deel is ook tegen het presidentieel systeem: de vice-voorzitter, die zelf ontslag nam van de partij, en daarnaast minstens zes MHP-parlementariërs die expliciet aangeven dat zij tegen het presidentieel systeem zullen stemmen. Nu lijkt dat aantal opgelopen naar zeven.
Tot slot wordt er vaak beweerd dat veel AKP-leden ook tegen het presidentieel systeem zijn. CHP-parlementariër Yarkadaş beweerde zelfs dat 60 AKP-parlementariërs tegen het presidentieel systeem zijn.