Premier Binali Yıldırım gaat niet afreizen naar Genève voor de besprekingen over Cyprus. “Ons werk nu is belangrijker dan alles”, zegt de premier doelend op de besprekingen in het parlement voor de grondswetwijziging.
Cyprus-besprekingen
Op dit moment vinden historische onderhandelingen plaats in Genève. De verwachting is dat het noordelijk deel en het zuidelijk deel zullen verenigen in een federatie. Hierbij wordt verwacht dat de Turks-Cyprioten behoorlijk wat grondgebied zullen overdragen aan de Grieks-Cyprioten.
De Turks-Cyprioten gaan akkoord met een verkrimping van 6,8% van hun grondgebied. De Grieks-Cyprioten eisen 7,8% van het Turkse grondgebied. Turkije is een belangrijke grootmacht die achter de Turks-Cyprioten staan. Ondanks dat de Turken juridisch gelijk hebben, weigert de VN het Turks deel te erkennen als onafhankelijk land.
Turkse nationalisten zijn faliekant tegen een federatie, omdat die onredelijk zou zijn tegenover de Turks-Cypriotische minderheid. Eerder dreigden ze uitgemoord te worden door ultranationalistische Grieks-Cyprioten. Na een staatsgreep door die ultranationalisten, trad het Turks leger toe tot het eiland en riepen de Turks-Cyprioten een eigen staat uit.
Hürriyet beweert dat diplomatieke bronnen melden dat de Griekse premier Tsipras en Britse premier May de besprekingen ook bij zullen wonen. Op de vraag of Yıldırım de cruciale besprekingen ook bij zou wonen, antwoordde hij: “Ons werk nu is belangrijker dan alles.”
Grondwetswijzigingen
Op dit moment zijn er belangrijke gesprekken gaande in het Turks parlement. President Erdoğan wilt de grondwet wijzigen om meer macht te vergaren. Als de wijzigingen doorgevoerd worden, gaat onder andere de functie van het premierschap onder in het presidentschap.
De wijzigingen bestaan uit twee rondes. Bij 330 stemmen komt een referendum, bij 367 worden de wijzigingen direct aangenomen. In de eerste ronde zijn er bij reeds 6 wetsvoorstellen genoeg stemmen verzameld voor een referendum. Als die ook bij de tweede ronde worden aangenomen, zal er naar een referendum worden gegaan.