23 dingen die jij niet wist over Turkije

Buket Avcı

“Hey, dat wist ik niet!” Mogelijk is dat je reactie op een aantal interessante weetjes over Turkije die wij hebben verzameld in dit artikel. Lees & share!

1. In Istanbul bevindt zich een van de oudste en grootste overdekte markten ter wereld    

De Grand Bazaar, ook bekend als Kapalıçarşı, met wel liefst 61 straatjes en meer dan 3000 winkels dateert uit 1460. In opdracht van Fatih Sultan Mehmet, na zijn overwinning van Constantinopel, werd dit oude Byzantijnse gebouw omgezet in een bazaar. In de tijd van Kanuni Sultan Süleyman echter, kreeg de bazaar zijn huidige vorm. Volgens Travel + Leisure was de Grand Bazaar het meest bezochte bezienswaardigheid in 2014, met meer dan 91 miljoen bezoekers.

2. Kipfilet in je toetje? Lekker!  

Een oeroud gerecht uit de Ottomaanse tijd. Pudding met kip als dessert. Een simpel, maar overheerlijk recept: kipfilet, melk, suiker, meel en voor de topping een scheutje kaneel. Ben je in Turkije? Mis je kans niet, eet smakelijk!

3. Turkije zit vol met cultureel erfgoed

Turkije heeft maar liefst 16 hotspots op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nog 30 andere monumenten staan op de voorlopige lijst. De monumenten zijn verspreid over het hele Turkse landschap van Ephesus tot Cappadocië, van Nemrutberg in het zuidoosten tot Safranbolu-huizen in het Zwarte Zee regio.

4. En jawel, Sinterklaas komt uit Turkije!

Aan de zuid-westkust van Turkije in het huidige dorpje Demre bevindt zich het kerkje van de heilige Sint-Nicolaas, ruïnes uit de Lycische tijd. Niet alleen Sint-Nicolaas heeft een link met het huidige Turkije, ook het huis van de maagd Maria is te bezichtigen in Ephesus. Sint Paulus op zijn beurt is afkomstig uit het zuiden, Tarsus. De profeet Abraham is geboren in de stad Şanlıurfa en men beweert dat de Ark van Noah zich in de berg Ararat bevind. Dit allemaal dankzij de prachtige ligging van Turkije.

5. Belangrijkste paarplek voor de zeeschildpadden in het Mediterraanse gebied

Het strand Iztuzu, ook wel bekend als Turtle Beach, bevindt zich in het zuidwesten van Turkije. De zeeschildpadden zijn te bezichtigen van mei tot oktober. Per jaar worden er ongeveer 300 nesten gemaakt, deze worden goed beschermd door de overheid. Iztuzu beach is een 5 kilometer lange strand en wordt gezien als het beste van het land. 

6. Tulpen uit Nederland? Nee!

Dankzij de Ottomaanse sultans hebben tulpen Europa betreden. De zaadjes en bollen afkomstig uit Turkije werden in de geschiedenis meegenomen door ambassadeurs naar Nederland. Andere producten in Europa die te danken zijn aan Turkije zijn koffie en kersen.

7. Meer dan 130 toppen reiken naar 3000 meter

Niet alleen voor een strandvakantie is Turkije ‘the place to be’, maar ook voor een wintervakantie kan je in Turkije terecht. Palandöken, een gebergte in Erzurum, heeft de hoogste pistes in Turkije en is Europa’s langste natuurlijke skipiste. Als je wat westerlijk wilt blijven is Uludağ in Bursa wellicht een optie om te genieten van je wintervakantie en broodje sucuk.

8. Istanbul heeft een van de meest waanzinnige kunstexpo’s van Europa

De Istanbul Biennial, dit jaar de 15e, tussen 16 september – 12 november 2017, kun je deze bezichtigen. Voor de internationale kunstliefhebbers is het een must-see. De laatste exhibitie trok zo een 550.000 bezoekers aan in 2015.

9. Je kunt twee continenten ondergronds bereiken

Ook al is Istanbul de grooste stad van Europa, grotendeels zit het in het Aziatische gedeelte van het land. De sultan droomde altijd al van een spoorverbinding tussen de twee continenten, Bijna een eeuw later, in 2013 opende Turkije de Marmaray, een ondergrondse metro die Europa verbindt met Azië.

10. Turkije is de vader van agricultuur

Historici geloven dat de landbouw in Turkije ongeveer 11.000 jaar geleden is begonnen. Op de site Çatalhöyük, in 2012 door UNESCO op Werelderfgoedlijst geplaatst, is er bewijs dat de bevolking gewassen als tarwe en gerst aten. Deze korrels groeien nog altijd in het zuidoosten van Turkije.  Zelfs vandaag de dag is het land nummer 10 op het gebied van graanproducent ter wereld.

11. Turkije is ook bekend met de meest belangrijkste monumenten uit het Christendom

Hoewel de bevolking officieel voor 99% moslim is, ontvangt Turkije tóch elk jaar  10.000 christelijke pelgrims. De Oecumenische Patriarch, geestelijke leider van de 300 miljoen orthodoxen op wereld, leeft in Istanbul. De Hagia Sophia, een 1500-jaar oude kathedraal, bevindt zich ook in Istanbul. In de stad Kayseri is er zelfs een 1700-jaar oude Armeense Apostolische Kerk. 

12. Olieworstelen is een nationale sport

Het schouwspel van twee omvangrijke mannen. Hun bovenblijf is ontbloot en overgoten met olijfolie. Een Thracische traditie van wel 654 jaar oud. De mannen worstelen onder de hete zon, een lust voor het oog. Ook zeer populair zijn de kameel worstel toernooien in het Egeïsch gebied in de winter en stier worstelen in het Zwarte Zee-gebied.

500px/Turan Sezer

13. Mensen waren al tempels aan het bouwen in de jagers en verzamelaars tijdperk.

Dankzij de vondst van Göbekli Tepe in het zuiden van Turkije, werd er geconstateerd dat men al aan monumentale bouw deed, ten minste 200o jaar voor de agrarische revolutie. Tot 1990 werd ervan uitgegaan dat op grote schaal geen menselijke constructies uitgevoerd werden in de oudheid.                                                                             

14. De filmindustrie in Turkije is in enorme bloei

Regelmatig doen Turkse films mee aan grote internationale festivals, zo ook Winter Sleep van Nuri Bilge Ceylan, welk de Palme d’or won op het Cannes Film Festival in 2014. Turkije is een van de weinige landen waar eigen productie meer scoort in de box office dan Hollywood producties. Per jaar worden er ongeveer 100 films geproduceerd. Daarnaast zijn de Turkse series een export product over heel de wereld, vooral het Midden-Oosten.

15. Om de 10 dagen ontdekt men een nieuwe soort plant

Met 10.000 verschillende planten en 80.000 soorten dieren is Turkije een van ‘s werelds 35 biodiversiteit hotspots.

16. Turkije is letterlijke en figuurlijk het hartje van de wereld

Vanuit het Atatürk Airport in Istanbul kan je dankzij Turkish Airlines naar alle bestemming over de wereld met gemak vliegen. Dat terzijde heeft Google de Turkse stad Çorum uitgeroepen tot het daadwerkelijke centrum van de wereld.

17. Tot grote verbazing is het Turks toch eenvoudig te leren

Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine, uhm what? Het langste woord in het Turks heeft maar liefst 70 letters. Een agglutinatieve taal, waarvan de dialecten over heel Azië tot het westen van China gesproken worden. Toch is het Turks makkelijk op te pikken, na de hervorming in 1920 van het Arabische schrift naar het Latijnse alfabet.

18. Niemand ter wereld drinkt meer thee dan een Turk

Een Turk benut liefst 7,5 kilo thee per jaar. Bijna het dubbele van de nummer twee Marokko (4,3 kg). De theegekte zie je overal terug in Turkije: in welk winkel je ook komt, krijg je gratis thee aangeboden. Afwijzen? Niet doen. Dat is respectloos.

19. Koffie komt uit Turkije

“Turcken drincken van hare chaoua t’welc sy maken uyt sekere vruchten”. Met deze zin uit een reisverslag maakten Nederlanders in 1596 kennis met koffie. “Turken drinken koffie (kahve) die zij maken met vruchten” luidt het in het hedendaags. Daaruit blijkt dat Nederlanders koffie kennen dankzij de Turken. Turken kennen het dan weer van de Arabieren.

20. Zonder Turkije geen Nutella

Turkije is wereldmacht als het gaat om de teelt van hazelnoten. Bijna driekwart van alle hazelnoten die worden verkocht of worden verwerkt in andere producten, zijn afkomstig uit Turkije. Het land heeft daar zo’n monopolypositie in, dat merken als Nutella volledig afhankelijk zijn van Turkse hazelnoten.  Zo afhankelijk, dat de productie van Nutella in 2014 bijna in serieuze problemen kwam door het mislukken van de oogst in Turkije.

21. Eén van de meest bekende deuntjes ter wereld komt uit Turkije

Als we zeggen Misirlou, begint er dan een belletje te rinkelen? Nee? Mogelijk wel wanneer we het hebben over ‘Pump It‘ van Black Eyed Peas. Zij gebruikten een sample van de wereldberoemde compositie ‘Misirlou’, oftewel ‘Mısırlı’ in het Turks. Vertaalt betekent het ‘Egyptenaar’ en is hoogstwaarschijnlijk gecomponeerd door een Ottomaanse Griek die tot 1921 leefde in de Turkse kosmopolitische stad Izmir.

22. Tünel, de tweede ondergrondse spoorweg ter wereld

In 1875 werd in Istanbul de tweede ondergrondse spoorweg ter wereld geopend. Londen was voor met de eerste metro in 1863.

23. Homoseksualiteit is legaal sinds 1858

Ruim 150 jaar geleden waren Turken redelijk liberaal als het ging om homorechten. De Ottomaanse Sultan Abdülmecid I bepaalde in een grote hervormingswet (tanzimat) dat homoseksualiteit niet meer wordt gestraft. Hiermee was het Ottomaanse Rijk het zesde land in Europa die homoseksualiteit legaliseerde. Frankrijk, Monaco, België, Luxemburg en Nederland waren de Ottomanen voor.

Abdülmecid