Het Turkse statireblad Gırgır, dat oorspronkelijk werd opgericht in 1972, stopt na enorme kritiek op social media.
Bron van de kritiek is een spotprent in de laatste editie van het blad dat ging over profeet Mozes. Volgens critici is het antisemitisch en anti-islamitisch tegelijk.
Kort na de lancering van de editie volgde enorme kritiek op twitter van zowel politici, bekende Turken en van andere social mediagebruikers. Zelfs Ibrahim Kalin, de woordvoerder van Turkse president, had er zware kritiek op:
“Dit is geen humor of vrijheid van meningsuiting, maar immoraliteit en haatmisdaad. Ik veroordeel de oneerbiedigheid tegen een heilige.”
In de spotprent, betiteld ‘Mozes splijt de Rode Zee in twee en redt de Joden‘ schept Mozes op over zijn actie. Drie anderen, waaronder een baby, klagen over dat hij te veel praat en opschept. Dat doen zij met veel gescheld.
Al snel volgde een hashtag met een oproep om het tijdschrift definitief te sluiten.
Het tijdschrift maakte excuses , maar dat wekte extra irritatie op. Zijn beweren namelijk dat zij de desbetreffende spotprent niet hebben opgemerkt door ‘vermoeidheid en slapeloosheid’.
Toen alle kritiek aanhield, heeft de advocaat van de uitgever in een verklaring laten weten dat het tijdschrift haar deuren sluit en dat alle tekenaars worden ontslagen. Volgens de uitgever is de publicatie van het karikatuur een geplande aanval tegen Gırgır. Zij zullen stappen naar de rechter om de verantwoordelijken te straffen. Het Openbaar Ministerie van Turkije heeft er al een zaak van gemaakt. Maar dat kan nog wel eens negatief uitpakken voor de karikaturist, de redactie en de uitgever van het tijdschrift.