, als het stadsdeel niet snel een bouwvergunning voor de Westermoskee afgeeft.
Dat heeft Fatih Dag, de bestuurder van beleggersorganisatie Manderen van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüş die de Westermoskee wil bouwen, aan het stadsdeel gemaild, meldt Het Parool.
Het stadsdeel had voor tien uur vanmorgen over de brug moeten komen met een bouwvergunning, anders zouden moskeegangers het stadsdeelkantoor de hele week bezetten.
Bouwvergunning
Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA) heeft het contact met Manderen verbroken. De organisatie moet een plan inleveren voor de veiligheid van de bouwplaats voor de Westermoskee en krijgt zolang dat niet in orde is geen bouwvergunning. Kuitenbrouwer betwijfelt of Manderen er ooit in zal slagen om de moskee te bouwen.
Vorige week donderdag bezetten boze moskeegangers het stadsdeelkantoor ook al, toen werden 35 mensen gearresteerd. Volgens de stadsdeelvoorzitter worden de bezoekers van de Aya Sofia tegen de gemeente opgezet. ‘De gemeenschap wordt verteld dat wij liegen, onze afspraken niet nakomen, dat het allemaal de schuld van de overheid is,’ zegt Kuitenbrouwer.
Gebouw uit
De bezoekers van de Aya Sofia moeten aan het eind van deze maand het gebouw uit. De eigenaar van het gebouw, woningbouwcorporatie Stadgenoot, wil op die plaats een ouderencomplex bouwen. De huurovereenkomst is al drie jaar geleden tot een einde gekomen.
De geloofsgemeenschap heeft verschillende keren uitstel gekregen, maar zal het gebouw nu echt moeten verlaten. Als de gelovigen na 31 oktober nog in het gebouw zitten, moeten zij een dwangsom van 20.000 euro per dag betalen.
In 2008 bedreigden de moskeegangers van de Aya Sofia PvdA-raadslid Yuksel Kaplan van het voormalige stadsdeel De Baarsjes omdat hij de leiding van de nog te bouwen Westermoskee had bekritiseerd, meldt elsevier.nl.