Vannacht is het precies 25 jaar geleden dat het Armeens leger en het Russische 366e regiment het Azerbeidzjaans dorpje Khojaly binnenvielen. Ze pleegden een genocide: 613 burgers werden vermoord. Morgen organiseert het Nederlands Comité Khojaly een herdenking van deze verschrikkelijke daad in Den Haag, waar een monument staat voor de slachtoffers.
Programma
Het herdenkingsprogramma ziet er als volgt uit:
Deel 1:
14.00 – verzamelen op Kamperfoeliestraar 2A, 2563 KJ Den Haag
14.30 – stille tocht naar Khojaly Monument.
15.00 – sluiting deel 1.
Deel 2:
16.30 – Vaillant theater opent zijn deuren op Hobbemastraat 120, 2526 JS Den Haag
– “Nooit meer oorlog in de wereld” – het optreden van de kinderen
– “Het geheim van goede nachtrust”, literaire muzikale impressie van F. Bagirova
– Eregast spreker mevr. Sariya Muslimgizi – getuige en slachtoffer van het bloedbad in Khojaly, auteur van de vele boeken over oorlogsslachtoffers en mensenrechten.
– demonstratie film over mevr. S. Muslimgizi
– sluiting Herdenkingsdag.
Wat gebeurde er?
Armeense troepen vielen in de nacht van 25 op 26 februari 1992, samen met het Russische 366e regiment het dorpje Khojaly binnen. Ze vermoordden 613 burgers, waaronder 106 vrouwen en 83 kinderen. Daarnaast werden 1275 onschuldige dorpelingen gevangen genomen en zijn tot op de dag van vandaag 150 mensen nooit teruggevonden.
De moorden waren buiten menselijke aard. Het leek op een herhaling van de massamoord op Turken in de periode 1915-1920. De huiden van de dorpelingen werden eraf gesneden, hun ogen werden eruit gestoken en burgers werden levend verbrand.
De president van Armenië, Serzj Sarkisian, zei het volgende over de genocide: ”Vòòr Chodzjali dachten de Azerbeidzjanen dat ze met ons speelden. Ze dachten dat de Armenen mensen waren die niet hun hand durfden op te heffen naar de burgerbevolking. We waren in staat om dit (stereotype) te breken.”
Terwijl landen stonden te popelen om de gebeurtenissen in 1915 te bestempelen als genocide, is deze genocide vergeten. Net zoals de Turkse slachtoffers die vielen in 1915, werden ook de slachtoffers die vielen in 1992 vergeten. Ook in Nederland is dit bloedbad vergeten. Het Nederlands parlement erkend het bloedbad nog altijd niet als genocide. Bronnen vertellen aan Turks.nl dat er een petitie op komst is om ook in Nederland het bloedbad als genocide te erkennen.
Het bloedbad wordt wél erkend door Azerbeidzjan, Turkije, Soedan, Mexico, Pakistan, Colombia, Tsjechië, Bosnië- en Herzegovina, Peru, Djibouti, Honduras, Human Rights Watch, de Organisatie van Islamitische Coöperatie en door 16 staten van de Verenigde Staten van Amerika.