Mustafa Kuş uit Leiden is de oprichter een prachtig project: Stichting Omalief.
Met het project brengt hij jongeren van diverse komaf, uitgeprocedeerde vluchtelingen en mensen met een beperking in contact met senioren die niemand meer hebben. Ze gaan dan knutselen, boodschappen doen, maar ook gewoon een luisterend oor zijn voor ze.
Het project is begonnen in Leiden, maar is nu inmiddels uitgebreid naar Arnhem. Elke opa of oma krijgt drie vrijwilligers aan zich gekoppeld. Onderling regelen die vrijwilligers wie de opa of oma wekelijks bezoekt.
Voor de ouderen is het mooiste moment van de week, dat ze worden bezocht door de projectdeelnemers van Stichting Omalief. Volgens Kuş is het project ook de-radicaliserend aan beide kanten: ”De autochtoon ziet het mooie van de allochtoon en de allochtoon ziet dat de autochtonen hele lieve mensen zijn die ze helemaal niet weg willen hebben uit Nederland.”
Als voorbeeld geeft Kuş in een interview met ‘Jan rijdt door’: ”Voor onze komst had een van onze oma’s eigenlijk geen zin meer in het leven. En nadat ze werd opgenomen in ons project, ging ze opfleuren. Ze zei zich weer gewaardeerd te voelen, dat mensen weer om haar geven. En dat heeft haar de kracht gegeven om tóch door te kunnen gaan.”
Het filmpje van ‘Jan rijdt door’:
Mustafa Kus hoopt radicalisering in Nederland te stoppen met dit geweldig project.
Posted by Jan rijdt door on Thursday, February 23, 2017