Zo’n 37 procent is voor een immigratiestop voor mensen uit islamitische landen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond, die het partijprogramma van de PVV aan zijn panel voorlegde.
De opiniepeiler concludeert dat veel standpunten van de PVV worden gedeeld door grote groepen kiezers, ondanks dat de partij nu duidelijk lager staat in de peilingen dan vorig jaar.
Ook het PVV-standpunt dat de koning of koningin alleen nog een ceremoniële functie moet vervullen, kan rekenen op steun van veertig procent van de bevolking. Een even grote groep Nederlanders wil dat geen geld meer aan ontwikkelingshulp wordt uitgegeven, maar alleen nog aan noodhulp. Bijna de helft (48 procent) vindt in navolging van de PVV dat nieuwkomers pas na tien jaar de Nederlandse nationaliteit moeten kunnen krijgen.
De stelling dat er tienduizend verpleegkundigen bij moeten komen, kan rekenen op de steun van bijna acht op de tien Nederlanders. In het geval van de door de PVV voorgestane tienduizend extra agenten, is dat zestig procent. Driekwart wil dat de kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland verblijven wordt stopgezet.
De PVV wil dat mensen die drie keer zijn veroordeeld voor zware geweldsmisdrijven levenslang de cel in moeten. Dit standpunt wordt door zeventig procent van de Nederlanders gedeeld. Afzien van de Joint Strike Fighter (JSF) kan rekenen op de steun van 61 procent van de bevolking.
Ruim dertig procent van de Nederlanders hoopt dat de PVV in de regering komt. Onder VVD-kiezers is dat 35 procent en onder CDA-kiezers vijftien procent. PVV-leider Geert Wilders gaf vrijdag aan na de verkiezingen te willen regeren, maar dat hij ook bereid is gedoogsteun te geven aan een centrumrechts minderheidskabinet. Een op de drie Nederlanders geeft in de peiling aan voorstander te zijn van gedoogsteun van de PVV aan een regering van VVD en CDA. Bijna de helft (46 procent) van de VVD-kiezers en 64 procent van de PVV-kiezers ziet dat wel zitten.
De afgelopen twee maanden hebben fors meer mensen aangegeven mogelijk VVD of PvdA te gaan stemmen. Het potentieel voor de VVD steeg met acht procentpunt naar 35 procent. Bij de PvdA ging het omhoog van 19 naar 29 procent. Bij de andere partijen is weinig veranderd. PVV, D66 en de SP slagen er minder goed dan andere partijen in hun potentiële kiezers om te zetten in ‘echte’ kiezers.