De Turkse İbrahim Yaşasın, levend in de Verenigde Staten, werd geweigerd bij de stichting ‘One Blood Foundation’, vanwege zijn Turkse bloed.
Yaşasın kreeg samen met zijn vrouw 5 jaar geleden het recht om te verblijven in de Verenigde Staten, hij kreeg een Green Card. Sindsdien leeft hij in Florida. Yaşasın doneerde regelmatig bloed in Turkije. Toen hij de stichting ‘One Blood Foundation’ zag in West Palm Beach, wilde hij zijn bloed ook daar doneren.
Hij vulde het donatieformulier in, maar kreeg te horen dat ze zijn bloed niet zouden accepteren. ”Sorry, maar we accepteren je bloed niet omdat je Turks bent”’, zouden ze hebben gezegd.
Yaşasın dacht dat hij te maken kreeg met racisme en wilde hen aanklagen. Daarop werd er gevraagd in welke jaren hij in Turkije heeft geleefd en of hij zijn militaire dienst had gedaan. Ook noot- en theemerken werden gevraagd van de periode dat hij in Turkije leefde.
Toen hij bevestigend antwoord gaf op de vragen, legden de medewerkers het uit. Na de kernramp in 1986 in Tsjernobyl zijn veel geëxporteerde goederen vanuit het buitenland teruggestuurd en werd het gestuurd naar het leger en scholen. Daarom accepteren ze geen Turks bloed.
”Ik kreeg de schok van m’n leven. Hij gaf me geen bewijs daarvoor, maar ik raakte verstelt dat ze een dergelijk voorzorgsmaatregel namen”, zegt Yaşasın tegen Turkse media.
Verboden bij de wet
Het bloed van mensen die in de periode 1980-1996 minimaal 5 maanden hebben geleefd in enkele Europese landen, waaronder Turkije, mag niet worden gedoneerd volgens federale Amerikaanse wetten.
Çernobil'den sonra askere ögrenciye yedirilenlerin kokusu çıkmış. O kararı verenler için suç duyurusu yapılmalı.https://t.co/3LAdTVgm72
— gokhan keskin (@gokhankeskin) July 31, 2017
Biz Çernobil'i hatırlamayalı yıllar oldu ama birileri hiç unutmamış. https://t.co/4s4FvFJXTM
— Mustafa Kaya (@AzmiMustafaKaya) July 31, 2017