Amsterdamse FETÖ-sektelid doet aangifte tegen Turkse minister en eist vervolging

Turks.nl Redactie

Een Turks-Amsterdams lid van de terroristische FETÖ-sekte probeert vanuit Nederland de Turkse minister Berat Albayrak, tevens schoonzoon van president Erdoğan, te laten vervolgen voor het aanzetten tot geweld. Dat schrijft het Parool.

De minister zou tijdens een speech hebben aangespoord sympathisanten van Fethullah Gülen aan te vallen. ”Jullie zullen ze waarschijnlijk zien in de landen die jullie bezoeken. God, ik zou mezelf niet tegen kunnen houden. Ik zou ze vermoorden waar ik ze zie”, zei de Turkse minister van Energie, tot de camera, doelend op sekteleden van FETÖ.

De speech werd op 18 augustus uitgezonden op de Turkse staatstelevisiezender TRT, en A Haber, en is ook online op Youtube te zien.

De indiener van de melding, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, is een uitgesproken voorstander van Gülen en zegt zich bedreigd te voelen door de uitspraak. Volgens hem spoort Albayrak in zijn speech Turken wereldwijd aan aanhangers van Gülen te vermoorden, en hij zegt bang te zijn aangevallen te worden door Erdoğan-aanhangers in Nederland.

”De gevolgen van deze uitspraken kunnen in Nederland doorwerken. Ik voel me bedreigd. Ook de Turken hier kijken heel veel naar de Turkse televisie en luisteren naar Turkse politici”, aldus het sektelid.

Hij zegt dat ook in Amsterdam agressie tegen Gülenaanhangers de laatste maanden merkbaar intensiveert, en overweegt uit de stad en in elk geval zijn buurt te vertrekken.

Diplomatieke onschendbaarheid

De melding is door de Amsterdamse politie in behandeling genomen. Die onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit. Is dat het geval, dan kan de man overgaan tot aangifte.

Wat dat gaat opleveren is nog maar de vraag. Volgens UvA-hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt is het vanwege de diplomatieke status van de minister uitgesloten dat het Nederlandse openbaar ministerie hem zal vervolgen.

Volgens advocaat Geert-Jan Kruizinga, die de man adviseerde een melding te doen bij de politie, zitten er grenzen aan de diplomatieke onschendbaarheid.

”Het is een uiterst interessante kwestie. Als wordt besloten om niet te vervolgen, biedt de wet de aangever overigens nog de mogelijkheid om die beslissing te laten toetsen door het Gerechtshof”, aldus Kruizinga.