Duizenden de straat op in oost-Turkije om herdenking imam Hoessein

Turks.nl Redactie

Duizenden moslims zijn de straat opgegaan in Kars om de moord op imam Hoessein, de kleinzoon van profeet Mohammed, te herdenken.

Imam Hoessein en 72 metgezellen werden 1378 jaar geleden vermoord door de toenmalige leider van de islamitische wereld. Moslims wereldwijd herdenken jaarlijks die tragische gebeurtenis.

In Turkije wordt de gebeurtenis vooral herdacht in het oosten, in Kars en Iğdır, waar veel Turken de sjiitische stroming in de Islam volgen.

In Kars begon de optocht bij de Hz. Ali Moskee en de Centrale Ehlibeyt Lichtmoskee. Bij de ceremonie werd er gelezen uit de Koran. Daarop volgde een minuut stilte voor de omgekomen militairen en werd het volkslied gezongen.

FOTO:DHA

Na de ceremonie gingen duizenden de straten langs met grote posters van imam Hoessein en Atatürk, de stichter van de republiek Turkije.

FOTO:DHA

Bij de tocht werd er geparticipeerd in de rouwzang en werd er op de borst geslagen, als symbool voor de pijn die wordt gevoeld bij de dood van imam Hoessein.

FOTO:DHA

Bij de herdenking waren Rahmi Doğan (gouverneur), Murtaza Karaçanta (burgemeester), Mehmet Genç (moefti), Ahmet Erdem (seyyid van de Licht Moskee), Yaver Özcan (voorzitter van de lokale afdeling van de MHP) en vele andere lokale leiders aanwezig.

FOTO:DHA

Andere beelden:

Turkse Sjiieten

Er zijn ca. 3 miljoen Sjiieten in Turkije, de meesten zijn afkomstig uit het Kaukasus-gebied en het noorden van Iran. Deze gemeenschap leeft vooral in de provincies Iğdır en Kars. De meesten zijn echter geëmigreerd naar het westen van Turkije en naar Europa. Zo leven er alleen al in de wijk Halkalı in Istanbul half miljoen Azerbeidzjaanse Turken.

Kılıçdaroğlu Aşura Matem töreninde Atatürk'ü anlattı

De leider van de sjiitische Turken is Selahattin Özgündüz. Atatürk is een populair figuur voor de Azerbeidzjaanse Turken. Imams van de sjiitische moskeeën worden meestal opgeleid in Iran. Bekende personen uit de gemeenschap zijn politicus Sinan Oğan, acteur Tamer Karadağlı, voetballer Servet Çetin, bokser Sinan Şamil Sam, taekwondo kampioen Servet Tazegül en model Çağla Şikel.

Posted by IĞDIR SON DURUM on Saturday, September 30, 2017

Sjiitische rouwrituelen

Sjiieten komen deze maand, vooral de eerste tien dagen, bij elkaar in de moskee waar er het verhaal: ‘De tragedie van Karbala’ wordt verteld en er gezamenlijk wordt gerouwd. Asjoera, de tiende dag, is de dag dat imam Hoessein wordt vermoord. Op deze dag is het heel druk in de sjiitische moskeeën en dragen de meesten zwarte kleding, als symbool van rouw. Het is verder gebruikelijk dat er rouwtochten worden gehouden in het openbaar in plaats van in een gesloten ruimte, zoals een moskee.

Er wordt gerouwd door met de hand op de borst te slaan en te participeren in de rouwzang. In landen als Pakistan, Afghanistan en Irak gaan enthousiaste Sjiieten echter ver en doen aan zelfkastijding. Zij snijden in hun lichaam om zich te vereenzelvigen met imam Hoessein. In Turkse landen daarentegen wordt er veel bloed gedoneerd.

Sjiitische leiders hebben dit soort processies streng veroordeeld. Grootayatollah Ali Khamenei, door velen gezien als de hoogste Sjiitische leider, vaardigde zelfs een fatwa uit hiertegen. In andere landen doneren Sjiieten bloed om de martelaarschap te herdenken. Verder zijn feestjes en vieringen ongepast in de gehele maand, zo wordt er bijvoorbeeld niet gehuwd onder de sjiieten.

In Den Haag vindt er een jaarlijkse rouwtocht plaats van honderden rouwende Sjiieten en in verschillende moskeeën wordt er gerouwd.

Slag om Karbala

In het jaar 680 na Christus was er een groot conflict tussen aanhangers van de familie van de profeet (Ahl-al Bayt) en het regime dat het kalifaatschap had opgeëist. Nabij Karbala werden imam Hoessein met zijn familie en metgezellen aangevallen door het leger van Yazeed. Wat volgde, was een mensonterende strijd die 10 dagen duurde en resulteerde in een overwinning voor Yazeed.

Sjiieten

De Islam kent twee hoofdstromingen: Het sjiisme en het soennisme. Het meest kenmerkende verschil tussen sjiitische- en soennitische stromingen, is dat de sjiieten van mening zijn dat Ali, de schoonzoon van de profeet, de rechtmatige opvolger van de profeet is. Volgens soennieten was het juist dat Abu Bakr werd gekozen tot leider van de islamitische wereld na de profeet Mohammed.