In Canada is volgens het AD met veel woede gereageerd op het boek van de Turks-Nederlandse Aydin C., die veroordeeld is voor het afpersen van tientallen meiden via de webcam. Een van zijn slachtoffers, de Canadese Amanda Todd (15), pleegde in 2012 zelfmoord nadat C. naaktfoto’s van haar had verspreid. Een video van haar voor haar zelfmoord ging de hele wereld over.
C. zweeg tijdens de rechtszaak tegen hem, maar schreef later in zijn cel wel een boek. Eind november van dit jaar kwam het boek ‘Ik Spreek gaat over Amanda Todd’ online. De conclusie: Aydin C. is onschuldig en justitie heeft fouten gemaakt. Volgens de Turkse Nederlander had het OM het op hem gemunt.
Woede in Canada om boek van Tilburgse webcampedo Aydin C. https://t.co/bk9k1npnhg pic.twitter.com/qohP6l7H2i
— Brabants Dagblad (@bdtilburg) December 21, 2017
”Het idee dat iemand hiervan kan profiteren is verwerpelijk”, zegt procureur-generaal Mike Farnworth tegen de commerciële omroep CTV News. In Canada bestaat een wet die criminelen verbiedt om te profiteren van hun daad. Farnworth gaat er daarom van uit dat Canadezen die meewerken aan de verkoop vervolgd kunnen worden.
Amanda’s moeder Carol Todd zegt tegen CTV dat ze het boek van Aydin C. heeft gelezen. Dat was volgens haar de enige manier om iets te horen van de man die verantwoordelijk is voor de dood van haar dochter. Maar ze zou anderen het boek niet aanraden: ”Hij probeert het systeem te manipuleren. Hij probeert anderen te overtuigen van zijn kant van het verhaal.”
Aydin C.
De Tilburger is in Nederland veroordeeld tot ruim 11 jaar cel voor het bezit van kinderporno, aanranding en verleiding en chanteren via de webcam van 34 meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland.
Hij zit die celstraf in Nederland uit en ging ertegen in beroep. De Hoge Raad besloot in april van dit jaar dat hij ook mag worden uitgeleverd aan Canada, waar justitie hem wil vervolgen voor het afpersen van Amanda Todd. Het proces in Canada start na het hoger beroep In Nederland. De inhoudelijke behandeling daarvan is waarschijnlijk na de zomer van 2018.