Opnieuw is Turkije van de kaart verwijderd. Eerder was het het Duitse bandenmerk Continental dat Turkije verwijderde van de wereldkaart. Nu blijkt AIESEC, een internationale studentenorganisatie gevestigd in Rotterdam, Turkije ook van de kaart te hebben verwijderd.
De landkaart waar Turkije niet op te zien is zou al vier jaar gebruikt worden in 33 verschillende landen. Het schandaal kwam aan het licht toen de Turkse studente Dilek Bolat ontdekte dat Turkije niet op de kaart stond. “Ik voelde me erg vernederd. Er is een fout gemaakt en toen ik het opmerkte, werd ik niet eens serieus genomen”, zegt de Turkse studente.
After Continental Tyres, now AIESEC uses a map without Turkey on it: Did someone upload one to Wikipedia as a prank or something? Or is this co-ordinated by activists within these companies? https://t.co/4yKREvYg1c
— Ankaralı Jan (@06JAnk) February 15, 2018
AIESEC zou in enkele landen Turkije niet in de wereldkaart hebben opgenomen. De Turkse afdeling van AIESEC maakte naar aanleiding van de fout een excuses. Dilek Bolat, een Turkse studente in Nederland, wist het schandaal boven tafel te krijgen.
Bolat geeft aan dat ze haar master doet aan de Wageningen Universiteit in Gelderland. “AIESEC vertegenwoordigers kwamen op 17 januari naar onze klas om internationale stages en scripties te promoten. Ze openden een wereldkaart om te laten zien waar AIESEC actief is, maar ik merkte dat Turkije niet op die kaart stond. Mijn Nederlandse vriendin naast mij merkte het ook op”, zegt de studente.
“Hierop vroeg ik waarom mijn land niet op de kaart staat. ‘Waar is jouw land?’, vroegen ze. Toen ik Turkije zei, voelde ik dat ik niet serieus werd genomen. Meteen daarna ging de klas al uit elkaar. Mijn handen trilden van de woede. Een AIESEC vertegenwoordiger kwam bij mij en zei dat ze de kaarten van hun Nederlandse vertegenwoordiger pakken”, gaat ze verder.
“Ik zei ze dat ik het hier niet bij zou laten en vroeg zijn mailadres. Ze zeiden zelf ook dat ze AIESEC ervan op de hoogte zouden stellen. Ik vroeg ze mij ook ervan op de hoogte te houden en gaf mijn mailadres, maar ik heb niet meer van ze gehoord. Ik voelde me vernederd. Later deelde ik mijn ervaring met Turkse- en Nederlandse vriendinnen en organisaties in Nederland. Vlak daarna maakten ze excuses”, aldus Bolat.
Schrijfexpert Adem Şahin, die in Nederland werkt, onderzocht wat Bolat hem vertelde en ontdekte dat de wereldkaart werd gebruikt in zeker 33 landen sinds 2014. Landen waar AIESEC vertegenwoordigers heeft, zijn blauw aangemerkt. Ondanks dat er AIESEC vertegenwoordigers zijn in Turkije, is Turkije niet te zien in de wereldkaart.
Dat kun je zien door via web.archive.org te zoeken naar de geschiedenis van aiesec.org, volgens Şahin. Verder vertelt hij dat ze contact hebben gezocht met AIESEC, maar geen terugkoppeling hebben gehad. Nu wordt de wereldkaart een voor een weggehaald van hun websites. AIESEC Turkije is ook op de hoogte gesteld van het schandaal, waarop excuses is gemaakt.
"AIESEC Türkiye'yi haritadan sildi" şeklinde sosyal medyada yer alan haberlere yönelik AIESEC Türkiye Genel Merkezinden gelen açıklamayı aşağıda okuyabilirsiniz. pic.twitter.com/W2sC6oXpmH
— AIESEC Türkiye (@AIESECTurkey) February 14, 2018