Het Israëlische parlement, “de Knesset” weigerde een voorstel om de Armeense kwestie te bestempelen als genocide. Dat meldt de regeringsgezinde krant Sabah.
“Er is geen reden voor de Knesset, die een natie vertegenwoordigd die slachtoffer is geweest van de Holocaust, om de Armeense genocide niet te erkennen en er geen herdenkingsdag voor te hebben”, zei de voorzitter van de partij Yesh Atid, die het voorstel deed aan het parlement.
https://twitter.com/ArtyomTonoyan/status/963811581451632640
Turkije verwerpt de beschuldigingen dat er een genocide zou zijn gepleegd op de Armeniërs in 1915 en stelt dat er zware verliezen waren aan beide kanten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De Israëlische minister van BuZa Tzipi Hotovely zei eerder dat het land geen officieel standpunt zou innemen over de kwestie, vanwege de complexiteit en diplomatieke reacties en omdat het een duidelijke politieke verbinding heeft.
Nederland
Volgens Nederlandse media is de coalitie het eens geworden over het bestempelen van de Armeense kwestie als genocide. Sinds 2004 spreekt Nederland van ‘de Kwestie van de Armeense Genocide’. Sindsdien werden moties om de Armeense kwestie als genocide te bestempelen verworpen. Ook woont de Nederlandse ambassadeur van Armenië de jaarlijkse herdenking bij van de Armeense slachtoffers in 1915.
#politiek #NOS Tweede Kamer erkent Armeense genocide https://t.co/xByx3LnwTN #Politiek #NOS pic.twitter.com/k0eycZ9M9X
— Politiek (@politiek) February 16, 2018
Nu lijkt de coalitie, die een meerderheid vormt in de Tweede Kamer, de kwestie alsnog te bestempelen als genocide. Ondanks het feit dat er geen internationaal consensus is of een rechterlijke uitspraak erover. Ook wil de coalitie voortaan een kabinetslid sturen naar de herdenking.
Zelfs als het parlement de kwestie bestempeld als coalitie, zal de regering blijven spreken van ‘de Kwestie van de Armeense Genocide’. Internationaal spreekt de regering namens Nederland, dus zal de verwachte verandering vooral symbolisch van waarde zijn.
De vraag is hoe Turkije hierop kan reageren, gezien beide landen nauwelijks diplomatieke betrekkingen onderhouden sinds de Turkijerel afgelopen maart. Duitsland mocht na eenzelfde actie niet meer bij hun militaire basis in Turkije en week daarom uit naar Jordanië.