Trouw meldt dat het kabinet weigert de Armeense kwestie te bestempelen als genocide.
Het overgrote deel van de Tweede Kamer had het kabinet opgeroepen de Armeense kwestie te bestempelen als een genocide. Eerder werd bekend dat de coalitie het wél eens werd om de Armeense kwestie te bestempelen als genocide in de Tweede Kamer. Dat is een belangrijk verschil. Op het internationale toneel wordt een land vertegenwoordigd door de regering, en niet door het parlement.
Geen erkenning van Armeense genocide https://t.co/mtQZA8Dwsr
— De Telegraaf (@telegraaf) February 22, 2018
De Tweede Kamer zal na stemming daarover spreken van de ‘Armeense genocide’, het kabinet blijft echter de burgeroorlog tussen 1915 en 1922 ‘de kwestie van de Armeense genocide’ noemen.
Wel gaat er in april een afvaardiging van het kabinet naar de herdenking van de volkerenmoord in de Armeense hoofdstad Jerevan, zo zou binnen de coalitie afgesproken zijn. Het zal de eerste keer zijn dat Nederland op regeringsniveau is vertegenwoordigd.
Wetenschappers en vonnissen
Volgens het kabinet zijn er voor het bestempelen van zulk soort kwesties als genocides eenduidige uitspraken van wetenschappers en van de VN nodig, en vonnissen van internationale straf- of gerechtshoven. Ondanks dat standpunt, steunt de coalitie wel het voorstel om de kwestie te bestempelen als ‘genocide’ in de Tweede Kamer.