De afgelopen maand ontstond er veel ophef in zowel Nederland als Turkije over het beleid van Bureau Jeugdzorg. Oorzaak was een serie uitzendingen op de Turkse TV over Turkse pleegkinderen die onterecht uit huis geplaatst zouden zijn.
De eerste zaak die naar het hof aangeleverd zal worden gaat over Yunus, die uit huis werd geplaatst toen hij 4,5 maanden oud was. Later bleek dat de rechter had bepaald dat er geen geweld had plaatsgevonden in het gezin, maar jeugdzorg weigerde terugplaatsing van Yunus terwijl zijn twee broers weer mochten leven bij de biologische ouders.
Tijdens het bezoek van Erdogan aan Nederland vorige week sprak hij uit dat Turkse pleegkinderen het beste in islamitische gezinnen kunnen opgroeien en hij stelde voor te overleggen over het pleegzorgbeleid. Rutte weigerde dit.
Vice-premier Bekir Bozdag zei dat ook in Turkije kinderen worden afgenomen van hun ouders wanneer dat nodig is, en dat zij geen problemen hebben met uithuisplaatsing. “Echter worden er ook Turkse kinderen weggeplaatst zonder grondig bewijs of objectieve redenen” voegt hij er aan toe.
Ayhan Ustun, de voorzitter van de Turkse Mensenrechtencommissie vindt het een ‘schending van mensenrechten’ wanneer kinderen geforceerd moeten opgroeien in een cultuur en levensstijl die niet samengaat met eigen cultuur van het kind en biologische ouders. Dat zou zorgen voor assimilatie en het definitief uiteenvallen van familiebanden.
© Turks.nl