Het verbod op majesteitsschennis moet worden afgeschaft, onder meer omdat buitenlandse staatshoofden misbruik maken van het aanverwante wetsartikel dat belediging van een bevriend staatshoofd verbiedt. Dat zei VVD-Kamerlid Sven Koopmans vanavond in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Het voorstel om het verbod te schrappen is een initiatiefwet van D66-Kamerlid Kees Verhoeven dat reeds uit 2016 stamt, maar sinds het aantreden van de nieuwe regering weer op de agenda van de Tweede Kamer staat.
Zometeen om 20:30 in #WNL Haagse Lobby: VVD-Kamerlid Sven Koopmans over het voorstel om majesteitsschennis niet langer strafbaar te stellen… (1/2)
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) April 2, 2018
Alhoewel de VVD het niet op alle punten eens was met het oorspronkelijke voorstel steunt Koopmans de afschaffing van de wet. Allereerst noemde hij de hoge straf die er momenteel staat op belediging van het staatshoofd (maximaal vijf jaar cel) in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Hij pleitte voor een constructie waarbij het Openbaar Ministerie op eigen initiatief ervoor kan kiezen mensen die beledigingen uitten te vervolgen voor laster. Dit is nu al de praktijk voor andere overheidsdienaren in specifieke functies.
Dat was echter niet het enige argument dat Koopmans aanvoerde. De stappen die door de Turkse president Erdoğan werden ondernomen jegens de cartoonist Ruben L. Oppenheimer (die hem afbeeldde terwijl hij een Twittervogel verkrachtte) noemde hij ook als reden om staatshoofden geen speciale wettelijke bescherming te bieden.
Dit is dus de cartoon die Erdogan van Twitter wil laten verdwijnen. Is het heel erg flauw als ik nu dus een oproep doe om hem opnieuw massaal te delen? Ja he? 🙂 #ErdoganIsNotAGoatfucker pic.twitter.com/nvFBXHaQmC
— Ruben L. Oppenheimer (@RLOppenheimer) December 18, 2017
“Het is belachelijk dat Erdoğan, met zijn lange arm, boos kan worden en iemand laten vervolgen omdat zij een boze tweet of cartoon over hem gemaakt heeft. Dan is het natuurlijk gek als Erdogan bij de Nederlandse wet zich hier boos over kan maken”, zei Koopmans.
Sinds het begin van deze eeuw zijn ten minste zestien mensen veroordeeld voor majesteitsschennis.