Het Openbaar Ministerie eist hoge celstraffen tegen twee verdachten van de liquidatie van de Turks-Nederlandse zakenman Zeynel Er in Leiden. Het OM eist 47 jaar voor de twee verdachten; tegen Leon N. is 25 jaar geëist en tegen Mohamed H. 22 jaar.
Een derde verdachte, Jim C., werd vrijgesproken. Medeplichtige Jim C. zou een zeer ondergeschikte rol hebben gespeeld.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 25 jaar en 22 jaar cel geëist tegen de twee mannen die verdacht worden van de liquidatie van de Turks-Nederlandse Zeynel Er https://t.co/fQuDg4XwZa pic.twitter.com/sjLBnW9qdi
— NH Nieuws (@NHNieuws) April 4, 2018
Volgens de OvJ worden er ‘terecht door rechtbanken steeds hogere straffen opgelegd, om een signaal af te geven’. De OvJ vindt dat niet kan worden volstaan met een simpele straf voor een enkelvoudige moord. Er moet een signaal vanuit gaan: “Tot hier en niet verder.”
Na de rechtszaak dinsdag in Den Haag werd duidelijk dat de nabestaanden van de Turkse zakenman niets zouden horen over de reden waarom de Turkse zakenman dood moest.
Een van de twee hoofdverdachten, Mohamed H. (36) uit Zaandam, ontkende de moord en dat kwam hard aan bij de schoonzus van het slachtoffer die haar bloedende zwager op straat te hulp schoot. Zij verliet al na twee minuten huilend de zittingszaal.
Ook Mohamed H.’s partner Leon N. (25) uit Zoetermeer ontkent iedere betrokkenheid bij de moord. Ze willen alleen toegeven dat ze in de buurt waren, omdat dat nauwelijks viel te ontkennen. Bewakingscamera’s registreerden het tweetal namelijk eerder die dag haarscherp. Maar van een liquidatie zeggen ze beiden niets te weten.
Zeynel Er, directeur van bouw- en schoonmaakbedrijf Ocean Constructions bv, was al twee keer eerder het doelwit geweest van een liquidatiepoging. Een medewerker van Er, ex-advocaat Haydar Zengin die administratief werk deed voor het bedrijf, werd in 2015 ook vermoord. Vermoedelijk was dit een vergissing, omdat Zengin en Zeynel Er erg op elkaar lijken. De tweede poging was een maand later, weer in het kantoor.
Zeynel Er werd bij de derde poging wél vermoord. Dit keer werd de Turkse zakenman op de Gieterijstraat in Leiden onder vuur genomen door een man met een bivakmuts op en een machinegeweer in zijn handen. Die stapte meteen erna in een zwarte Volkswagen Caddy. Deze werd kort erna in de buurt teruggevonden. Het machinegeweer lag er nog in. Getuigen vertelden dat de twee inzittenden waren overgestapt op een gereedstaande scooter en waren gevlucht.
In de Caddy werd dna gevonden van zowel Leon N. als van Mohamed H., die een maand na de moord werden opgepakt. Het duurde een jaar en acht maanden voordat de mannen met een verklaring kwamen voor hun DNA in de auto. Leon N. gaf toe dat hij de gestolen Caddy in bezit had gehad. Hij verkocht de auto voor 1000 euro en een hoeveelheid drugs aan mannen bij wie hij vaker verdovende middelen kocht, beweerde hij. En hij “schrok zich rot” toen de zwarte Caddy opeens de straat in kwam rijden waar hij zijn scooter had staan, en er twee mannen met bivakmutsen uitsprongen, die er op een andere scooter vandoor gingen.
Mohamed H. zegt dat zijn DNA in de Caddy terecht moet zijn gekomen via een handschoen. Volgens zowel Leon N. als Mohamed H. kwam de verklaring zo laat vanwege het schimmige wereldje waarin ze zich bewegen. “Het was hartstikke gevaarlijk om iets te verklaren. In mijn wereld hou je je mond. Als je onschuldig bent, dan komt het vanzelf wel goed.”
Saskia Belleman, rechtbankverslaggever voor de Telegraaf, deed verslag van de rechtszaak.