In Duitsland heeft een hoofdarts zich discriminerend gedragen tegen persoon van Turkse afkomst, volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.
De 18-jarige Ufuk Altunok werd opgenomen in het ziekenhuis in Mannheim vanwege darmproblemen. Na twee dagen behandeld te zijn, werd hij overgebracht naar een andere kamer. Hij had echter klachten over de hygiëne in zijn nieuwe kamer.
Almanya'da bir Türk gencin oda değiştirme talebinin, başhekimce "Türkiye’ye gidin, size orada Erdoğan baksın" sözleriyle geri çevrildiği öğrenildi https://t.co/RkQkGfiz2D pic.twitter.com/nrZEhwFywl
— Akşam Gazetesi (@Aksam) April 9, 2018
De tiener belde zijn vader Niyazi Altunok op en stelde hem daarvan op de hoogte. De vader vroeg de hoofdarts een andere kamer voor zijn zoon, maar kreeg het antwoord dat ze maar beter naar Turkije konden gaan, zodat Erdoğan voor ze kon zorgen.
Het voorval gebeurde op 5 april. De vader vertelt dat zijn zoon werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege darmproblemen en op de derde dag van zijn behandeling werd overgeplaatst naar een andere kamer. Zijn zoon ruimde zijn spullen op en ging naar een andere verdieping.
“Hij ziet daar twee oude darmpatiënten en merkt dat er een sterke geur hangt. Hij belde me op en legde de situatie uit, waarop ik naar het ziekenhuis ging. Ik probeerde mijn zoon er nog van te overtuigen om gewoon in de kamer te blijven, maar hij wilde absoluut weg daar. Daarop zei ik hem dat ik met de arts zou praten om het over te laten plaatsen naar een andere kamer”, vertelt vader Altunok.
De vader sprak eerst met een verpleegster, die de hoofdarts erbij haalde. “Ik legde hem mijn zoons situatie uit. Hij zei me dat er eenpersoonskamers zijn, maar dat die 150 euro per nacht kosten, en of ik dat wel kon betalen. Ik zei dat ik dat wel kon betalen, maar ik werd teruggebeld met de mededeling dat ze ook geen eenpersoonskamers hebben.
Daarop zei ik ‘Meneer, help ons alstublieft, die jongen wil die kamer niet ingaan. Wat kan ik doen als vader?’. Als antwoord kreeg ik dat we dan naar Turkije moesten gaan, dat Erdoğan wel voor ons zou zorgen. Ik zei hem dat we in Duitsland leven, dat de meesten Duits staatsburger zijn en dat hij geen politiek moest bedrijven.
Daarop kregen we te horen dat hij ons niet wilde zien en ons uit het ziekenhuis wilde hebben. Hij kneep in de arm van mijn zoon en we kregen een discussie. De vrienden van mijn zoon, familieleden en andere doktoren waren hier getuige van”, aldus de Turkse vader.
Niyazi Altunok laat weten dat ze bij het verlaten van het ziekenhuis werden beledigd door de arts en zowel hij als het ziekenhuis de politie belden. “De politie vroeg ons een document te ondertekenen waarbij we verklaarden dat we vrijwillig uit het ziekenhuis zouden gaan en dat het mijn zoons eigen keuze was. Wij hebben dat echter niet ondertekend. Ik heb mijn advocaat erover verteld en we zijn daar weggegaan”, zegt Niyazi Altunok.
Altunok zegt dat zijn ervaringen onacceptabel zijn: “Je kan mijn kind geen bed geven en geen andere alternatieven meer hebben, maar ze kunnen ons niet zeggen dat we maar naar Turkije moeten gaan. Het heeft overigens niks te maken met politiek. Wat zou er gebeuren als een dokter in Turkije tegen een Duitse patiënt zou zeggen dat diegene maar naar Duitsland kan gaan, zodat Merkel voor hem kan zorgen? Dat zou onacceptabel zijn, net als dat dit onacceptabel is.”
Hij laat weten aangifte te zullen doen en heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Turkse ambassade in Berlijn ervan op de hoogte gebracht. Zijn zoon zal worden behandeld in een ander ziekenhuis.