De Turks-Nederlandse Yiğit Kaynar emigreerde in 2003 naar Nederland vanuit het district Onikişubat in Kahramanmaraş. 13 jaar lang runde hij een restaurant in Nederland, maar remigreerde in 2016 vanwege de te hoge belastingen in het land. In Turkije heeft hij nu een megaboerderij en is hij rijk.
Hij kreeg een lening van 65% van een instelling die toeziet op het steunen van landbouw en begon met melkproductie. Die lening was een van de redenen voor de remigratie, naast de ‘verstikkende’ belastingen in Nederland.
Avrupa’yı bıraktı Maraş’ta sütçü oldu.
https://t.co/2PMUAn02lA— murat marili (@murat_tuzcu) June 1, 2018
“Ik had altijd al de droom om terug te keren. Ik keerde terug vanuit Nederland en investeerde in vee. Ik stichtte een melkboerderij met een capaciteit voor 225 dieren. Nu krijgen we bijna 2 ton melk van 80 koeien. Mijn doel is het stichten van een zuivelfabriek met 200 koeien”, zegt Kaynar.
“Nederland is een van de vooraanstaande landen op het gebied van veehouderij. We proberen het mooie systeem in dat land naar hier te brengen. Omdat ik de dubbele nationaliteit heb, ben ik ook vaak in Nederland en ga ik langs de boerderijen daar”, aldus de Turkse Nederlander.
Volgens Kaynar wordt er veel hulp geboden aan boeren in Turkije. Zijn boerderij kostte ruim 3 miljoen lira, waarvan hij 65% kon lenen. Volgens Kaynar is investeren in Turkije makkelijker dan in Europa: “Er wordt totaal niet moeilijk gedaan. In Nederland betaalde ik 50%-60% belasting. In Turkije krijg ik steun. Er zijn ontelbare manieren om te investeren.