Dat meldt HurriyetDailyNews.
De EU-commissaris van Buitenlandse Zaken Olli Rehin, meldt dat de economie van Zuid-Cyprus de komende twee jaar met maar liefst 13% zal krimpen. Hij is van mening dat een hereniging beide staten een economische en sociale impuls zal geven. Ook Turkije wordt als belangrijke factor bij deze betrekkingen gezien.
Daniel Cohn-Bendit, fractievoorzitter van de Groenen in het Europees parlement, kwam al eerder met een soortgelijke uitspraak. Hij bekritiseert Europese Unie, die volgens hem had moeten aandringen voor een hereniging als voorwaarde voor het reddingsplan: ”Turkse beleggers zullen alleen investeren in Zuid-Cyprus als er een hereniging tussen de twee staten plaatsvindt”, aldus de voorzitter.
Onder de Cypriotische bevolking heerst inmiddels grote onrust en men is bang dat de Turks-Cypriotische zijde alleen maar zal willen profiteren van hun economische ellende. Volgens de media wordt meegedeeld dat de bevolking zich gechanteerd voelt een oplossing te accepteren die in hun ogen onaanvaardbaar is.
Het Annan-plan.
Een soortgelijk voorstel voor de hereniging tussen de twee staten werd al eerder in 2004 ingediend, het Annan-plan. Hoewel de Turks-Cyprioten destijds positief stonden tegenover het plan, weigerden de Grieks-Cyprioten hiermee akkoord te gaan. Volgens Cohn-Bendit zullen de twee staten in de toekomst echter wel een uitweg moeten vinden en samenwerken om de economische misère op te kunnen lossen.
© Turks.nl / Esra Cakar