De volgende rol van Binali Yıldırım, de laatste premier van Turkije, is bekend: Hij wordt parlementsvoorzitter.
In Turkije was de grote vraag wat er zou gebeuren met Binali Yıldırım, de laatste premier van Turkije en een van de meest nauwe bondgenoten van president Erdoğan. Hij werd verkozen als parlementslid bij de parlementsverkiezingen eind juni, maar het was onbekend of hij een grotere rol zou krijgen.
#SONDAKİKA
AK Parti'nin adayı Binali Yıldırım https://t.co/JA9hd5Rn9T pic.twitter.com/QUQtHtw63R— milliyet.com.tr (@milliyet) July 7, 2018
Nu is bekendgemaakt dat Binali Yıldırım als kandidaat is gesteld door de regerende AK Partij voor de parlementsvoorzitterverkiezingen. De parlementsvoorzitter wordt gekozen door de parlementsleden zelf en heeft een meerderheid nodig van de stemmen.
De AK Partij heeft sinds de afgelopen parlementsverkiezingen zelf geen meerderheid, maar wel met de MHP, met wie de partij in een alliantie zit. De MHP maakte eerder al bekend de kandidaat van de AK Partij te zullen steunen.
Gezien die partijen de meerderheid bezitten in het parlement, is het zo goed als zeker dat Yıldırım zijn politieke carrière zal vervolgen als parlementsvoorzitter.
De parlementsvoorzitter is traditioneel gezien een van de hoogste posities in Turkije. Zo was Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de republiek Turkije de eerste parlementsvoorzitter. Na de stichting van de republiek in 1923 (het parlement werd opgericht in 1920 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog) werd Atatürk president en werd Ali Fethi Okyar parlementsvoorzitter.
Premier Yıldırım
Turkije is overgestapt van een parlementair systeem naar een presidentieel systeem. Dat gebeurde middels een referendum voor een grondwetswijziging in 2017 en is onlangs ingevoerd via presidentiële decreten na de presidentsverkiezingen eind juni.
De rol van Binali Yıldırım is hier zeer belangrijk in geweest. De voormalige minister van Transport, Scheepsvaart en Communicatie kreeg in 2016 de eer om premier te worden, nadat premier Davutoğlu aftrad.
Davutoğlu gaf kort na het aftreden een toespraak en zei dat het aftreden niet zijn eigen keuze was. Volgens veel politieke analysten trad Davutoğlu af, omdat bekend was dat hij geen voorstander was van een presidentieel systeem. Door die houding kwam hij in de clinch met president Erdoğan, die wel voorstander was van het presidentieel systeem.
Yıldırım was, integendeel tot Davutoğlu, wel voorstander van een presidentieel systeem. Vermoedelijk heeft dat een grote rol gespeeld bij zijn benoeming als partijleider van de AK Partij in 2016 en zijn benoeming als premier kort daarna.