5 redenen waarom je Noord-Cyprus moet bezoeken

Turks.nl Redactie

De Turkse Republiek Noord-Cyprus is een land in het noorden van Cyprus. Het land wordt wereldwijd alleen door Turkije erkend, terwijl de rest van de wereld het als grondgebied ziet van de zuidelijk gelegen Griekse regering.

Eerst heel kort over de geschiedenis, want voordat je Noord-Cyprus bezoekt moet je weten wat er aan de hand is. Cyprus is een eiland in de Middellandse Zee enkele tientallen kilometers ten zuiden van Turkije. Eeuwenlang was het Ottomaans grondgebied, waardoor een Turkse minderheid op het eiland kwam te leven. In 1878 droegen de Ottomanen de macht in Cyprus over aan de Britten die in ruil daarvoor hulp zou verlenen tegen de Russen.

In 1960 werd Cyprus onafhankelijk, maar de Turks-Cypriotische minderheid en de Grieks-Cypriotische meerderheid konden het niet eens worden op meerdere vlakken. Belangrijkste meningsverschil was dat Grieks-Cyprioten aansluiting bij Griekenland wilden, terwijl Turks-Cyprioten hier fel op tegen waren. Na meerdere moordpartijen op Turks-Cyprioten en een staatsgreep door een ultranationalistische Griekse militia viel Turkije het noorden binnen. Onderhandelingen mislukten waarop de Turks-Cyprioten de onafhankelijkheid van het noorden uitriepen, wat resulteerde in de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Maar wat is er zoal te doen? En waarom moet je het een keer gezien hebben.

1. Legaal

In tegenstelling tot ‘moederland Turkije’ heersen er andere wetten in Noord-Cyprus. De wetten zijn afgeleid van de tijd dat het eiland nog een Britse kolonie was. Zo was homoseksualiteit bijvoorbeeld tot 2014 nog verboden. Daarnaast is gokken legaal. Voor Turken in Turkije is Noord-Cyprus the place to be om te gokken. De casino’s, vooral in de havenstad Girne (Kyrenia) zijn immens en prachtig.

2. Landschap

In vergelijking met Turkije verschilt het landschap niet erg veel in Noord-Cyprus. Je hebt prachtige bergen en vlaktes. Het verschil is echter dat het hele land erg klein is, waardoor alles in een keer te zien is. Aan de ene kant zie je bergen, terwijl aan de andere kant de lange kust te zien is. Vooral het zicht vanuit de Beşparmak Dağları, het gebergte in het midden van het land is prachtig. Eromheen kan je onder andere de gigantische vlaggen van Noord-Cyprus en Turkije zien, die ‘s avonds verlicht worden. Die vlaggen zijn zelfs te zien in het zuidelijke deel van Cyprus!

https://www.instagram.com/p/BVNN60fD9WW/

3. Verdeelde hoofdstad

Cyprus heeft de laatste verdeelde hoofdstad ter wereld. Net als in Berlijn in de 20e eeuw, is ook Lefkoşa (Nicosia) verdeeld door een muur midden door de stad. Door huizen en door winkels. Het noorden van de stad valt onder het Turkse deel van het eiland, terwijl het zuidelijke deel onder het Griekse deel valt. Een grote muur met graffiti verdeelt de stad. Mocht je een EU-paspoort hebben, kan je wel via een grensovergang naar het Griekse deel. Wat opvalt is dat het veel luxer is. Geen wonder, gezien de Griekse regering lid is van de Europese Unie. Verder zijn er kogelgaten en veel graffiti te zien in gebouwen langs de Groene Lijn, zoals de grens wordt genoemd. De muur is ironisch gezien burgers van beide landen vrij mogen reizen door de grens. Alleen Turken uit Turkije mogen de grens niet gebruiken. Als zij naar het zuidelijke deel van Cyprus willen gaan, moet dat via Griekenland.

4. Verkeer

Transport in Noord-Cyprus voor toeristen is er beperkt, vooral tussen de steden. De beste manier om het land door te reizen is met een huurauto, die je al snel kan krijgen bij de luchthaven voor zo’n 100 lira (ca.  15 euro) per dag. Minimumleeftijd is 25 jaar, maar niet alle huurbedrijven doen daar moeilijk over. Doorvragen bij andere bedrijven is dus handig.

In Noord-Cyprus wordt er links gereden en het stuur van de auto is rechts. Een ander erfgoed van de Britse kolonisatie van het eiland. Moeilijk rijden is het niet. De wegen zijn vrij breed en goed voor een land dat wereldwijd nauwelijks wordt erkend. Daarnaast is het erg veilig. Overal op de snelwegen zijn er flitsers die je ervan weerhouden te snel te rijden. En iedereen houdt zich netjes aan de regels, in tegenstelling tot de verkeersgekte in Turkije. Een leuke ervaring is het zeker!

Houdt wel rekening met een zeer irritante Syrische radiozender die vaak de muziek in de auto onderbreekt.

5. Ezels en stranden

In Dipkarpaz, het uiterste punt van Noord-Cyprus, is een nationaal park waar wilde ezels zijn. Bij de ingang van het park wordt je al gauw geconfronteerd met de ezels die je brood kan voeren. Het is dus handig om brood te kopen voordat je gaat. Daarnaast zijn er enkele mooie stranden in de buurt, zoals de Golden Beach in Dipkarpaz. Ook in Famagusta, aan de grens, zijn mooie stranden. Famagusta is een echte studentenstad met veel uitgaansgelegenheden, dus zeker een must om te bezoeken als je in Noord-Cyprus bent!