De Belastingdienst gebruikte nepbewijs tegen honderden Turkse Nederlanders om hun toeslagen onterecht stop te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.
Het nepbewijs werd gebruikt om een kinderopvang en honderden ouders aan te pakken. In vrijwel alle gevallen ging het om ouders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Er werd onjuiste en verouderde informatie gebruikt. Dat werd tot op de dag van vandaag verzwegen. Ook werd de Tweede Kamer verkeerd geinformeerd.
Dadim
Slachtoffer was gastouderbureau en kinderopvang Dadim uit Eindhoven. De belastingdienst beweerde in 2013 dat ‘signalen van de GGD’ een aanleiding waren voor een onderzoek. Er zou sprake zijn vn georganiseerd misbruik en fraude omtrent toeslagen. De GGD geeft aan dat zij nooit signalen hebben gegeven en dat er geen aanleiding voor was. In 2012 waren er juist ‘positieve bevindingen’ over dit bureau. Ook in 2013 en in 2014. Toch werden de beschuldigingen herhaal, waaronder door staatssecretaris Snel van Financiën.
De valse start in 2013 leidde tot een stevig vervolgonderzoek van de Belastingdienst. Dat had flinke gevolgen voor het bureau en voor honderden ouders. Er werd een speciaal team ingezet door de Belastingdienst. Zij bezochten tientallen gastouders, toevallig allemaal met een ‘buitenlandse achtergrond’.
In 2014 worden de boeken onderzocht van Dadim. Ze dahten een organisator van georganiseerde fraude aan te pakken, maar komt erachter dat dit niet klopt. Het bureau wordt uiteindelijk niet aangepakt omdat ze netjes om zijn gegaan met de toeslagen. Er is geen enkel bewijs.
Ouders
Honderden ouders kwamen flink in de problemen door het onderzoek van de Belastingdienst. Ze kwamen op een ‘zwarte lijst’ en zijn er nooit meer van afgekomen. Men moest duizenden euro’s terugbetalen en raakten hun baan kwijt. Er werd zelfs beslag gelegd op salarissen, om de toeslagen terug te krijgen.
De Nationale Ombudsman oordeelde eerder vernietigend over de zaak, maar dat hielp niet. Maandag riep de Ombudsman op om de 235 gedupeerde ouders eindelijk tegemoet te komen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat de zaak er ernstig uitziet. Hij eist een onafhankelijk onderzoek. SP-kamerlid Rense Leijten zegt dat de zaak al stonk en nu echt begint te rotten.
Etnisch profileren
Afgelopen week onthulden RTL Nieuws en Trouw dat er een onderzoek loopt van Autoriteit Persoonsgegevens tegen de Belastingdienst. De Belastingdienst discrimineert bij toezicht en controle, door gegevens over een tweede nationaliteit bij te houden, terwijl dat niet mag. Mogelijk is de zaak rond Dadim slechts het topje van de ijsberg. Er zijn tientallen vergelijkbare onderzoeken. Hoeveel ouders daarin zijn gedupeerd, is nog onbekend.