De Turkse Raad van State (Danistay) heeft het besluit uit 1934 om Hagia Sophia om te vormen tot museum, nietig verklaard.
Daarmee kan het imposante bouwwerk -op papier- weer gebruikt worden als moskee. De overheid mag nu bepalen of dat gebeurt.
Al decennialang wordt in Turkije gediscussïeerd of de Hagia Sophia niet weer moet worden gebruikt als moskee. Dat is namelijk symbool voor de verovering van Istanbul in 1453 door Mehmet II. Na een jarenlange restauratie werd in 1934 bepaald dat het gebouw niet meer zal worden gebruikt als moskee, maar als museum. Wel bleef een deel ervan open voor het Islamitisch gebed.
De discussie werd enkele maanden terug aangewakkerd na spanningen met buurland Griekenland op de Middellandse Zee. Hoewel de Turkse regering eerder besloot dat het gebouw een museum kon blijven omdat er genoeg moskeeën waren in de buurt, zorgde de politieke spanning ervoor dat dit besluit werd heroverwogen.
Verder werd bekend dat president Erdogan een toespraak zal houden om 20:53, doelend op 1453, het jaar van de verovering. Mogelijk wordt dan officieel aangekondigd dat de Hagia Sophia weer een moskee wordt.
Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan bugün saat 20.53’te bir Millete Sesleniş konuşması gerçekleştireceklerdir.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) July 10, 2020