Meesten zijn gek op de variant met gehakt, maar bij mij thuis vinden ze deze stiekem lekkerder. En nee, wij zijn absoluut geen vegetariërs.
Ik maak lasagna het liefts met vers deeg, en dit is niet zo moelijk als het klinkt. Je hebt namelijk maar heel weinig ingrediënten en deeg nodig. Het deeg kan overigens ook gebruikt worden voor verse pasta. Luiaards kunnen natuurlijk ook gewoon kant en klare lasagna bladeren gebruiken.
Deze hoeveelheden zijn voor een grote familie of drukke avondmaal (6 tot 8 mensen), de helft is genoeg voor 4 man.
Ingredienten pasta:
– 200 gram bloem
– 2 eieren
– Snufje zout
– (Indien nodig; een klein beetje lauw water)
Ingredienten béchamel saus:
– 1 tot 2 eetlepels boter
– 2 tot 3 eetlepels bloem
– 300 ml melk
– 1 theelepel geraspte nootmuskaat (of poeder)
– Zout
Ingredienten vulling:
– 1 bos/pak spinazie
– 250 gram mozzarella
– 2 theelepels gedroogde oregano
– Zwarte peper
– Zout
Bereiding:
– Hak de spinazie grof en kook deze 30 seconden, giet het kokend water eruit, spoel kort om met koud water en laat de spinazie uitlekken en koelen
– Doe de bloem in een kom en voeg de eieren toe. Kneed de twee ingrediënten met de hand tot je een mooi geel en stevig deeg hebt. (Mocht het deeg geen stevig geheel worden, voeg er dan een paar druppels lauw water aan toe)
– Als je genoeg tijd hebt: laat het deeg bedekt in stretchfolie 30 minuten rusten in de koelkast, dan wordt het deeg namelijk mooier
– Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en strooi wat bloem over het aanrecht en rol het eerste stuk deeg uit tot de plak ongeveer 2 mm dik is; het moet zo dun mogelijk. Meet ondertussen je stuk met je ovenschaal. Ik maak lasagna altijd en een vierkante ‘borcam’, voor dit recept de grote (22cm bij 22cm). Herhaal dit voor elk stuk.
– Smelt de boter in een pannetje en voeg het meel van de saus toe. Gebruik hierbij een garde om klontjes te voorkomen
– Voeg het melk in kleine beetjes toe en roer goed ondertussen
– Aan het eind kun je de nootmuskaat en het zout toevoegen
– Wanneer de saus wat dikker is deze klaar en kan hij van het vuur
– Snijd de mozzarella in kleine blokjes en voeg samen met de spinazie. Breng dit mengsel op smaak met oregano, zout en zwarte peper
– Verdeel een klein beetje saus over de ovenschaal en leg het eerste blad erop. Verdeel ⅓ van het spinazie mengsel erover en bedek met nog een blad. Besmeer dit blad met wat saus en beleg weer met spinazie. Herhaal dit zelfde proces nogmaals en verdeel de rest van de béchamel over de lasagna
– Doe de lasagna gedurende 30 minuten in de oven op 200°C
– Serveer direct
Buon appetito!
Kübra