De brief waarin het besluit is beschreven is gepubliceerd op de website ATA-A, de ‘Australian Turkish Advocacy Alliance’.
De brief van minister Bishop komt als reactie op de zorgen van de Turkse gemeenschap.
Bishop wil Turkije en Armenië aansporen om de door beide partijen ondertekende protocollen in 2009 te bekrachtigen. De protocollen werden gezien als een grote stap voor de normalisering van de betrekkingen tussen de landen. Australië wil niet betrokken zijn bij dit gevoelige debat. Zij adviseert het probleem op te lossen door middel van dialoog.
De minister benadrukt de bijdrage die de Australische Turken leveren aan de maatschappij. “Australie hecht veel belang aan de relatie met Turkije, waarmee wij een gemeenschappelijk verleden hebben in Gallipoli, samenwerking in de G20 en vele andere internationale organisaties”
Ertunc Ozen van de ATA-A reageert tevreden over de brief. “De Armeense lobby heeft talloze inspanningen voor dialoog afgewezen en deze brief verzekert dat het parlement niet de plek is om geschiedenis te bespreken”.
“Genocide is een kwestie voor internationale hoven. In de afgelopen 99 jaar is er geen besluit geweest dat de gebeurtenissen kenmerkt als ‘genocide’. Inclusief de VN, het Internationaal Gerechtshof en het Europees Mensenrechtenhof” voegt Ozen er aan toe. Een besluit van het Zwitsers Hof om ‘genocide-ontkenning’ strafbaar te maken werd zelfs berispt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: “De kwestie van 1915 is een veelbesproken onderwerp waar nog geen academische consensus over bestaat”
Op 23 april maakte de Turkse premier Erdogan een historische verklaring door te zeggen dat hij de pijn van de Armeense gemeenschap deelt en de nabestaanden condoleert. Zijn verklaring werd verwelkomd door westerse landen, waaronder de VS. Armenië vond het echter een ‘herverpakken van het ontkennen van de genocide’.
Enkel 20 landen op de wereld zien de kwestie als een genocide. Al die landen hebben volgens ATA-A een sterke Armeense Diaspora en slechts 6 daarvan zijn G20 landen.
Volgens de Turks-Nederlandse ITS-onderzoeker Armand Sag komt de verklaring als een voorbode: “De agressieve Armeense diaspora wil in 2015 een sterke campagne voeren omdat het dan honderd jaar geleden is dat de relocatie in 1915 plaatsvond. Dit is een goede tegenactie van de Australische Turken”
© Turks.nl