Dat stellen politicoloog Dries Lesage en advocaat Meryem Kacar in demorgen.be.
Zo wordt beweert in het Belgische VRT-journaal dat Turkije een ‘dubieuze houding’ heeft ten aanzien van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en hen ‘oogluikend toelaat’. Dit zou zelfs de relatie tussen Turkije en het Westen kunnen bemoeilijken. De kijker leidt hiervan uit dat Turkije achter de IS staat, een zware beschuldiging gezien de wreedheden van de IS in Irak.
De media vergeet echter te vermelden dat IS tientallen Turke diplomaten heeft gegijzeld en dat Turkije is bedreigd door de IS, waarop NAVO bescherming beloofde. Dat bepert Turkije betreft het zetten van stappen tegen de opmars van de extremisten.
#Turkey is constrained from taking a leading role against #IS cos of 49 Turkish #hostages, including diplomats, seized by IS 2 months ago
— Marc Guillet (@Turkeyreport) 14 augustus 2014
Een steun aan IS zou betekenen dat het vredesproces met de PKK op spel wordt gezet, wat een einde moet brengen aan een conflict dat 40.000 mensen het leven heeft gekost. Ook de relatie met de Koerden in Noord-Irak wordt dan geriskeerd, waar Turkije de afgelopen jaren nauwe banden mee heeft opgebouwd. Koerden zijn slachtoffers van de IS.
Kacar en Lesage vinden dat het nieuws over Turkije geplooid wordt door vooraf gevormde clichés. “Iedereen zou het principe van correcte, evenwichtige en genuanceerde berichtgeving moeten kunnen onderschrijven, het gebrek daarvan doet ook Turken in Vlaanderen pijn”, melden zij.