Turkije is op dit moment thuis voor ruim anderhalf miljoen vluchtelingen uit Syrië. Enkele honderden duizenden hiervan worden opgevangen in vluchtelingenkampen, maar een overgroot deel woont in steden verspreid over het hele land. Terwijl sommigen een nieuw leven hebben opgebouwd in het land en een baan of winkel hebben, leven er veel van hen verder als bedelaars of gaan de criminaliteit in.
De afgelopen maanden ontstond er onrust in sommige steden tussen de stadsbewoners en de vluchtelingen. Daarbij vielen gewonden.
Antalya
De stad dat de meeste toeristen trekt in Turkije is niet opgenomen in een wet dat is aangenomen over het opvangen van Syriërs. Zo mag de stad vluchtelingen weigeren en uit de stad zetten. “Wij verzoeken ze om de stad binnen 15 dagen te verlaten. Doen zij dat niet, vervoeren wij ze naar de dichtstbijzijnde vluchtelingenkamp” vertelt Cemil Tonbul, de hoofdcommissaris van de stad. Antalya had de overheid zelf gevraagd om een uitzondering. Alleen Syriërs met een reguliere visum of verblijfsvergunning mogen blijven. “Als de uitzondering niet was gemaakt, zou de stad een stroom vluchtelingen ontvangen wat voor grote problemen zou zorgen”, aldus Tonbul.
“Vroeger zag ik jou, waar ik ook keek. Nu zie ik Syriërs”