De extreemrechtse politieke partij Front National in Frankrijk heeft er genoeg van. Afgelopen maand zijn vier kebabzaken geopend in Blois. Daarmee komt het totaal aantal zaken in dat plaatsje uit op meer dan twaalf. Blois is een toeristisch trekpleister vanwege het kasteel van Blois (Château Royal de Blois). “Het historisch centrum van Blois, de parel van Franse geschiedenis, verandert in een Oriëntaalse stad”, wordt er geroepen vanuit deze politieke partij.
De boodschap hierachter is dat kebab, wat populair is onder jongeren en mensen die krap bij kas zitten, een teken is dat de Midden-Oosterse cultuur zich heeft diepgeworteld in de Franse cultuur. In Frankrijk leven vijf miljoen moslims, en daar is niet iedereen even blij mee.
De döner kebab is in de jaren ’90 door Turkse immigranten geïntroduceerd in Parijs. Het viel snel in de smaak bij de Noord-Afrikaanse bevolking in Frankrijk. Later is men overgestapt op knapperig Frans stokbrood.
Ondanks de toenemende populariteit van kebab heeft kebab wel last van een slechte reputatie: junkfood verkocht bij onbetrouwbare winkels van niet-geïntegreerde moslimimmigranten. Dat is onder andere het gevolg van een tv-programma dat met verborgen camera de keukens van kebabzaken in beeld gebracht heeft.
Het verschil met Duitsland is opvallend: Duitsland wordt kebab juist gezien als een symbool van goede immigratie. Bondskanselier Angela Merkel is meerdere keren gefotografeerd terwijl ze döner kebab sneed. Ook in Engeland heeft een oppositieleider zich lovend gesproken over kebab. Geen enkele Franse politicus heeft tot nu toe iets dergelijks gedaan.
Turks.nl / Halim Gökduman