Hij heeft vier maanden in een Turkse cel in gezeten op verdenking van betrokkenheid bij een roofoverval in 1989.
Dat meldt nrc.nl
De rechtszaak tegen Akhanli, die sinds ruim tien jaar de Duitse nationaliteit bezit en in Keulen woont, diende gisteren. De auteur was in augustus op het vliegveld van Istanbul gearresteerd, nadat hij naar Turkije was gereisd om zijn zieke vader te bezoeken. Akhanli ontvluchtte twintig jaar geleden als regimetegenstander zijn geboorteland. Hij heeft ondermeer een roman geschreven over het taboethema van de Turkse volkerenmoord op de Armeniërs.
Akhanli’s verdediger had drie getuigen van de roofoverval opgeroepen, die allen onder ede verklaarden dat de schrijver niet tot het groepje mannen behoorde dat destijds een wisselkantoor had beroofd. Kroongetuige Hamza Kopal schetste in dramatische bewoordingen hoe hij door de politie in elkaar was geslagen en onder druk van foltering Akhanli had belast, „omdat hij intussen in Duitsland was en hem niets kon gebeuren.”
De sfeer in de rechtszaal was volgens waarnemers „gespannen maar zakelijk”. Akhanli zweeg tijdens het proces. Zijn advocaten wezen op onvolkomenheden en tegenstellingen in de beschuldigingen. Voor hen leek vast te staan dat de Turkse justitie hier wraak probeerde te nemen op een voormalige linkse activist.
De arrestatie van Akhanli heeft tot een golf internationale protesten geleid. Vooral Duitse intellectuelen hebben zich voor de 53-jarige schrijver ingezet. Auteur Günter Wallraff was met een twintigtal andere buitenlandse waarnemers bij het proces aanwezig. Hij zei te vermoeden dat Akhanli’s arrestatie en diens maandenlange verblijf in de cel politiek gemotiveerd zijn. Het is de bedoeling dat het proces in maart wordt voortgezet. Akhanli mag Turkije verlaten. Hij geldt niet langer als verdachte.