Gülen-symphatisante TV-zenders uit de lucht

De Turkse politie heeft woensdag invallen uitgevoerd bij twee grote Turkse TV zenders.
Turks.nl Redactie

Het gaat om Bugün TV en Kanaltürk, die vooral bekend staan om hun banden met de Gülenbeweging. De afgelopen jaren hadden zij een scherpe kritische houding tegenover president Erdogan en zijn AK Partij. Ook het moederbedrijf van de zenders, Koza Ipek, is binnengevallen. 

Het bedrijf wordt ervan beschuldigt te sjoemelen met de boekhouding en van het financieren van een ‘terroristische organisatie’, doelend op de Gülenbeweging. De zenders zijn offline gehaald en verschillende journalisten en de hoofdredacteur van Bugün zijn aangehouden. 

Gülenbeweging
De Gülenbeweging was zeer invloedrijk in Turkije totdat zij ruzie kregen met de regerende AK Partij. Zo waren Gülenisten actief in belangrijke overheidsfuncties en hadden zo goed als de volledige macht over de politiekorps. Zo werd de Turkse politie zelfs jarenlang ‘Het leger van de imam’ genoemd, doelend op Fethullah Gülen. Ook hadden veel officiers en rechters nauwe banden met ze, wat hen zo goed als een monopolie gaf in het Turkse rechtssysteem. Dat werd toen gesteund en verdedigd door de AKP-regering, zeggen analisten.

Ergenekon
Verder wordt de beweging ervan verdacht om honderden legerofficieren op te sluiten met valse beschuldigingen. Na een jarenlange rechtsprocedure is gebleken dat veel bewijsmateriaal in de ‘Ergenekon-zaak’ is gemanipuleerd. Ook in de Balyoz-zaak bleek hetzelfde het geval. De verdachten, die vast zaten sinds 2007, werden vrijgelaten. Met de zaken Balyoz en Ergenekon zou de beweging macht willen krijgen in het Turkse leger door hun eigen tegenstanders weg te werken.

Journalisten
Veel schrijvers en journalisten waren ook het slachtoffer van vergelijkbare praktijken. Zo werden Nedim Şener en Ahmet Şık gearresteerd toen zij felle kritiek uitten tegen de Gülenisten. Vlak voordat Şık een kritische boek wilde publiceren over de beweging, werd hij plots gearresteerd en werden alle concepten van het boek vernietigd. Later kon hij het boek alsnog publiceren.