Het is weer hoog tijd voor een nieuw recept. Vandaag een simpel en een beetje vergeten toetje. Tegenwoordig wilt iedereen alleen maar cupcakes, macarons, wafels of sufflés eten. Mooie namen en lekkere gerechten allemaal, maar we moeten niet vergeten dat de Turkse keuken meer in petto heeft dan alleen baklava. Irmik helvası is een mooi voorbeeld daarvan. Het wordt gezien al seen beetje oubollig toetje en bijna niemand maakt het meer. Mijn versie heeft daarom een variatie, namelijk een vleugje sinaasappel. Probeer het en je zult versteld staan!
Ingredienten:
– 160 gram griesmeel (1 glas)
– 110 gram suiker (¾ glas)
– 300 milliliter melk (1 ½ glas)
– 50 gram boter
– Schil van 1 sinaasappel
– 1 eetlepel kaneel
Bereiding:
1. Rasp de schil van een sinaasappel. Let op dat je alleen de oranje laag raspt
2. Doe de melk samen met de suiker in een pannetje en plaats het op laag vuur. De suiker moet smelten en het mengsel moet warm blijven
3. Smelt ondertussen de boter in een andere pan en voeg het griesmeel toe wanneer de boter volledig gesmolten is
4. Voeg de rasp van de sinaasappel schil toe aan het melkmengsel. De smaken kunnen op deze manier goed samentrekken
5. Roer het griesmeel goed, het mag namelijk niet aanbranden. Herhaal dit tot de kleur goudbruin is
6. Voeg aan het eind de kaneel toe aan het griesmeel
7. Zet het vuur nu laag en voeg langzaam de melk toe. Doe dit niet in een, maar 3 keer. Meng tussendoor goed
8. Het proces gaat snel, na een minuut doorkoken mag de helva van het vuur
9. Bedek een schaal met bakpapier en verdeel de helva erover
10. Druk de helva nu goed aan, met behulp van een glas
11. Na goed aandrukken kun je de helva snijden en serveren
Afiyet olsun!