Een gastronomische strijd dreigt tussen de twee Turkse provincies Kayseri en Kastamonu. De strijd laait op na een uitspraak van de Turkse president.
Kayseri staat bekend om een delicatesse genaamd Pastirma. Het is een soort gedroogd vlees dat is omgeven door verschillende soorten kruiden. Terwijl ‘Pastirma uit Kayseri’ het meest bekende is, menen bekende fijnproevers als Vedat Milor en Ayhan Sicimoglu al jaren dat die uit Kastamonu eigenlijk veel lekkerder is. Volgens hun is pastirma uit Kastamonu authentieker en die uit Kayseri tegenwoordig een industrieel product.
Check het bericht van Milor: “Het is één van de lekkerste dingen ter wereld”, vertelt hij:
President
De Turkse president deed een paar dagen geleden olie op het vuur door tegen zijn adviseur, die geboren is in Kayseri, de opmerking te maken dat pastirma uit Kastamonu lekkerder is. Sinds zijn uitspraak is er een run op de versie uit Kastamonu.
Terwijl pastirma-verkopers in Kayseri niet blij zijn met de uitspraak, zijn die uit Kastamonu juist dolgelukkig. Hier vertelt een producent uit Kastamonu waarom zijn pastirma beter is:
Bonus: Sicimoglu over pastirma uit Kastamonu: