Wij probeerden de Baklava van Albert Heijn uit

Turks.nl Redactie

De slimme ondernemers haken in op Islamitische feestdagen: dat doet de Albert Heijn ook. Naast turşu (tafelzuur), Tosya Pirinç, dit jaar ook Baklava.

Baklava uit een supermarkt. Hoe zou dat nou smaken? Vergeleken met Baklava uit een Turkse (banket)bakker. Wij nemen de proef op de som en kopen een doosje. Hij was nog in de bonus ook.

We moeten zeggen dat we positief zijn verrast over hoe het is verpakt. In plaats van een plakkerig aluminium of plastic bakje waarin de baklava wordt gedropt in een bakker, is het mooi verpakt in een lux doosje.

We zijn al snel verrast door de ingredienten: er zitten pistachenoten in. Ja, echte groene pistachenoten! Liefst 11%. Natuurlijk is dat niet veel, maar het is iets wat je niet vindt in Baklava van een Turkse bakker of winkel: daar stoppen ze er namelijk gedroogde doperwten in. Het ziet er prachtig groen uit, maar het smaakt naar yufka met suiker. Conclusie 1 is dus: er zit pistache in. Hiermee staat AH al 1-0 voor tegen de Turkse bakker (met uitzondering tot sommige eerlijke Turkse bakkers + speciaalzaken).

Qua suiker valt het ook nog mee: het zwemt er niet in. Volgens de voedingswaarden gaat het om 17,7%. Dus wat meer dan in frisdrank.

Hoe het eruit ziet? Best oke. Niet glimmend en glanzend, maar het kan ermee door. Het is goed goudbruin gebakken:

Smaak

Waar het om gaat, is natuurlijk de smaak. We namen de proef in combinatie heerlijke Turkse thee en wat vanille ijs. Wanneer je erin bijt hoor je de crunch wel duidelijk. De smaak kan er prima mee door: we kunnen gerust zeggen dat het een beter keus is dan de Turkse winkel. Het gaat ons met name om het feit dat er pistachenoten in zitten. We like!

Goede Baklava

Wil je echt een keer lekkere Baklava eten? Ga dan niet naar de AH, naar een Turkse broodbakker of een Turkse winkel, maar naar een speciaalzaak. Wanneer wij langs Rotterdam rijden, brengen wij standaard een bezoek aan Osmanli Cafe & patisserie aan de Groene Hilledijk. Aanrader!