Nederland heeft waarschijnlijk een grote fout gemaakt door twee diplomaten aan te houden.
Bij het incident met de Turkse minister werden de hoogste vertegenwoordigers van Turkije in Nederland aangehouden, namelijk de consul-generaal van Deventer en de plaatsvervangend ambassadeur.
Ze werden meegenomen door de politie en moesten zo’n twee uur lang de cel in. Dat melden bronnen van de Turkse overheid aan de Volkskrant.
Volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer uit 1961 zijn diplomaten onschendbaar. De Rotterdamse politie had de Turkse diplomaten dus nooit mogen aanhouden.
Bronnen vanuit de Nederlandse overheid brengen tegenstrijdige verklaringen uit. De ene bron beweert dat de diplomaten nooit de cel in zijn gezet, terwijl Rutte woensdag erkende dat diplomaten vastzaten in de cel, maar direct werden vrijgelaten toen bleek dat ze diplomaten waren. Volgens Turkse bronnen wisten ze dondersgoed dat het ging om diplomaten.
Momenteel wordt de zaak onderzocht door Nederland. De woordvoerder van Rutte zegt dat het ze zal betreuren als blijkt dat Nederland tóch in strijd met het diplomatenverdrag handelde.
Over een excuses werd niet gesproken.
Zaak Borodin
Een soortgelijk geval deed zich in 2013 voor. Een Russische diplomaat werd aangehouden, omdat hij zijn vrouw en kinderen mishandelde. Na enkele uren werd hij vrijgelaten, maar er ontstond een diplomatieke crisis.
Nederland maakte uiteindelijk excuses aan Rusland.
Wél onschendbaar
“Als Nederland niet het boetekleed aantrekt en excuses aanbiedt, dan riskeert het dat Turkije er een rechtszaak van maakt en dan zou Turkije best eens in het gelijk gesteld kunnen worden”, aldus bijzonder hoogleraar internationaal recht en politiek Geert-Jan Knoops.
Daarnaast is volgens Knoops het standpunt van het kabinet dat de minister niet onschendbaar was, niet juist: “Er is jurisprudentie die aanwijst dat de diplomatieke immuniteit ook geldt voor een zittend minister.”