Donderdagochtend werd de Nederlandse journaliste Ans Boersma Turkije uitgezet. Al snel gingen Nederlandse media er van uit dat de uitzetting politiek gemotiveerd was. Het tegendeel bleek waar te zijn.
De Turkse autoriteiten meldden al snel na de uitzetting dat het besluit was gebaseerd op inlichtingen van de Nederlandse politie over Boersma, die sinds 2017 werkte in Turkije als correspondent voor het Financieel Dagblad, Trouw en One World.
Nederland zou Turkije hebben ingelicht over banden van Boersma met Jabhat Al-Nusra, een terreurgroep actief in de Syrische burgeroorlog. Er werd met grote verbazing gereageerd toen het OM bevestigde dat Boersma verdachte is in een strafrechtelijk onderzoek naar een terroristisch misdrijf.
‘We zijn wel goed voor de gek gehouden!’, schrijft journaliste Rena Netjes op Twitter.
En, als de consul en ambassadeur het al wel wisten dan zijn we gisteren hier goed voor de gek gehouden. Wat is het?
— Rena Netjes (@RenaNetjes) January 17, 2019
Prominent journalist Harald Doornbos geeft in een sympathieke tweet eerlijk toe dat hij ernaast zat met een tweet over de Turkse verklaring.
Mensen, ik haal de tweet hieronder over 5 min weg, zodat u nog tijd heeft om screenshots te maken die u de komende jaren tegen me kunt gebruiken.
Ik zat er hier duidelijk naast. Getuige verklaring van @AnsBoersma zelf en verklaring @Het_OM lijkt de Turkse reactie niet zo vreemd. https://t.co/bFVPjWtmKy
— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) January 17, 2019
Bekende terrorist
Later op de dag maakte Nieuwsuur bekend dat Boersma wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Ze zou haar toenmalige Syrische vriend hebben geholpen een visum voor Nederland te krijgen en zou daarbij valsheid in geschrifte hebben gepleegd.
Mooi werk van collega @eelcobvr van @Nieuwsuur:https://t.co/nvm3q2Da2t
— Toon Beemsterboer (@beemsterbuma) January 17, 2019
Haar toenmalige vriend zou de man zijn die in september 2017 in debatcentrum De Balie in Amsterdam door meerdere Syriërs werd herkend als een terrorist. In oktober 2018 werd de man opgepakt op verdenking van het deelnemen aan een terroristische organisatie en het witwassen van geld.
Hij zou met valse papieren naar Nederland zijn gekomen. Vermoedelijk is volgens het OM Ans Boersma daarbij betrokken. De man zit nog altijd vast.