“Iemand uit ons politie-apparaat is op zijn minst nalatig en niet proactief geweest in een dossier waar je meteen van aanvoelt dat het om terrorisme gaat,” zijn de woorden van de minister.
Bakraoui werd eerder in België veroordeeld tot tien jaar, maar stond na een paar jaar weer op vrije voeten. Later reisde hij via Turkije naar de grens met Syrië en werd opgepakt. “Je hoeft niet lang in het terrorismedossier actief te zijn om in te schatten hoe groot de kans is dat je met een foreign fighter te maken heeft.”
Een dag na de aanslagen in Brussel maakte de Turkse president Erdogan bekend dat één van de aanslagplegers was aangehouden in Turkije. Hij werd teruggestuurd naar Nederland en zowel België als Nederland werden daarover geïnformeerd. Opmerkelijk genoeg ging hij vrijuit.
Een tijdlijn van de gebeurtenissen:
11 juni 2015: El Bakraoui wordt aangehouden in Turkije, voordat hij de grens oversteekt naar Syrië.
26 juni 2015: De Turkse autoriteiten informeren de Belgische politie in Turkije (verbindingsofficier) over de aanhouding aan de Turkse grens. De verbindingsofficier vraagt om meer informatie.
14 juli 2015: Turkije stuurt om 10:14 een nota naar de Belgische ambassade dat El Bakraoui wordt teruggestuurd naar Nederland met een vlucht dat om 10:40 vertrekt. Later op de dag, om 16:30, wordt de Belgische politie geïnformeerd door de ambassade.
15 juli 2015: Turkse autoriteiten melden dat Bakraoui is aangehouden om terrorisme. De Turkse politie zegt dat er een schriftelijke aanvraag gedaan moet worden voor meer informatie.
20 juli 2015: Pas op deze dag informeert de verbindingsofficier de politie in België over dat Bakraoui is aangehouden om terrorisme. En ook het schriftelijke verzoek om meer informatie bij de Turkse politie wordt op 20 juli ingediend.
11 januari 2016: Turkije geeft de verbindingsofficier alle details over de aanhouding van El Bakraoui.
22 maart 2016: El Bakraoui blaast zichzelf op in Luchthaven Zaventem.