CDA en Leefbaar Rotterdam willen Turks consulaat Rotterdam sluiten

Turks.nl Redactie

Het Turks consulaat in Rotterdam moet gesloten worden door aanhoudende misstanden, stellen Leefbaar Rotterdam en het CDA in de Rotterdamse gemeenteraad.

In de gemeenteraad werd op verzoek van Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf besproken waarom een Turkse beveiliger, die pepperspray had gebruikt, niet wordt vervolgd. Het antwoord daarop was van te voren al bekend: omdat hij een diplomatieke status had.

“Voor mij is het nieuw dat beveiligers een diplomatieke status hebben. Maar deze zaak is de zoveelste smet op het blazoen. Nadat de consul is vervangen gaat het nog steeds op de oude voet voort”, zegt Hoogwerf, bekend om haar houding tegen de Turkse gemeenschap en Turkije.

Misstanden

Het consulaat is sinds 2016 meerdere keren in opspraak geraakt. In juli 2016 verzamelden Turkse Nederlanders voor het consulaat om te protesteren tegen de couppoging, waarbij honderden doden vielen en duizenden gewond raakten.

In maart 2017 loog de Turkse consul-generaal over het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken, die een toespraak wilde houden voor het consulaat, die werd verboden door de politie. Het incident ontaarde die avond in rellen waarbij meer dan tien personen gewond raakten. Turkije en Nederland verbraken de diplomatieke banden, die enkele maanden geleden pas werden hersteld.

In mei 2018 moest de politie optreden nadat een persoon woedend werd vanwege de lange wachttijden en ruzie kreeg met een medewerker. De man werd door vier beveiligers geslagen en kreeg pepperspray in zijn ogen geschoten, waarvan achteraf bleek dat dat het consulaat geen verlof had voor het gebruik van pepperspray.

De beveiliger werd nooit vervolgd omdat hij een diplomatieke status had. Na gesprekken tussen Turkije en Nederland werd de beveiliger eind 2018 teruggetrokken door Turkije. Ook de consul-generaal werd vervangen.

Eerder deze maand stak een man zichzelf in brand in het consulaat en overleefde het. De politie verklaarde dat er van uit werd gegaan dat het ging om een zelfmoordpoging. Onduidelijk was of de man een politiek motief had.

CDA

Het is de zoveelste zet van het CDA die negatief uitpakt voor de Turkse gemeenschap, terwijl het CDA jarenlang zeer populair was bij de Turks-Nederlandse gemeenschap. Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen waren er zelfs nog Turkstalige campagneposters van het CDA.

Tijdens de campagne voor de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen pleitte CDA-leider Buma voor de afschaffing van de dubbele nationaliteit.

In oktober 2018 kwam het CDA in het nieuws omdat ze een applicatie van de Turkse politie in Nederland wilden verbieden. Een maand later opperde de partij om nieuwkomers uit Turkije verplicht in te laten burgeren.