Het OM wil geen celstraf voor Onur S. voor het doodsteken van de Turks-Nederlandse kapper Erkan Çoban in december 2016.
De man zou een psychose hebben gehad en daarom moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Het Openbaar Minsterie eist geen celstraf of tbs, maar wil de 20-jarige Onur S. uit Turkije volledig ontoerekeningsvatbaar laten verklaren voor de doodslag op de Vlaardingse kapper Erkan Coban https://t.co/eVpFXEzwch
— AD RD Waterweg (@RDWaterweg) May 16, 2018
Als de verdachte ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan hem geen straf worden opgelegd. Çoban werd door Onur S. vanuit het niets neergestoken in de kapperszaak aan de Schiedamseweg.
De kapper wist nog een koffiehuis in de buurt te bereiken, maar zakte daar in elkaar en overleed aan zijn verwondingen. De verdachte was met mes en al op camerabeelden te zien en is bijna direct aangehouden.
Onur S. kende Erkan Coban sinds kort en kwam regelmatig in de kapperszaak, die ook een sociale functie had. “Hij zou mij Nederland laten zien”, zegt de verdachte.
Hij zou rond die bewuste 15 december 2016 XTC-pillen hebben geslikt. Dat zou er voor hebben gezorgd dat hij in een psychose terecht kwam. De man kan zich weinig herinneren van die dag.
De XTC-pillen zou hij hebben gekregen van Erkan Çoban. “We zouden gaan feesten, gaan lachen. Maar ik was mijzelf niet meer.” Onur S. zag beelden van duivels en dacht dat Çoban hem wilde doden.
Ook na zijn arrestatie bleef hij maandenlang waandenkbeelden houden, ondanks zware medicijnen. Momenteel verblijft hij in een psychiatrisch ziekenhuis in Amsterdam. Advocaat Jaap Spigt: “Aanvankelijk kon ik ook geen contact met hem krijgen, maar het gaat nu veel beter met hem. Een psychiatrisch ziekenhuis is de beste oplossing.”
Volgens deskundigen lijdt Onur S. aan schizofrenie en kan hij opnieuw psychotisch worden, als hij zijn medicijnen niet gebruikt. Opname in een tbs-kliniek vinden de deskundigen geen optie omdat S. geen Nederlands spreekt en ook niet kan resocialiseren: hij moet terug naar Turkije.
De rechter in Rotterdam doet 30 mei uitspraak in de zaak.