De Rotterdamse gemeenteraad en het ex-raadslid Turan Yazir (CDA) vorderen 100 duizend euro van de Turkse krant Sabah.
Vrijdag wordt de zaak behandeld in de rechtbank Rotterdam. Sabah heeft in Nederland geen vestiging. De vordering is gericht tegen de Duitse uitgever van Sabah, de vennootschap Turkuvaz.
Rotterdamse raad vordert een ton van Turkse krant Sabah https://t.co/gAsWURkBv4
— A1News (@a1newsnl) July 4, 2018
Na de Turkijerel in maart vorig jaar schreef Sabah dat toenmalig gemeenteraadslid Yazir de ´imam voor Nederland´ zou zijn van de terroristische sekte FETÖ.
Na de publicaties werd Yazir ernstig bedreigd via sociale media, vertelde hij in een interview in NRC. Hij moest zijn werk als raadslid vier maanden neerleggen om zijn gezin te steunen, zegt hij.
De rechter veroordeelde Sabah eerder bij verstek tot rectificatie met een dwangsom van maximaal 100.000 euro. De artikelen zijn later offline gehaald, maar niet gerectificeerd. Als de dwangsom nu wordt toegekend, gaat het geld naar de raad, die Yazir bijstaat en de proceskosten betaalt.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat een gemeenteraad samen met een bedreigd raadslid procedeert. In een geheime stemming heeft de raad vorig jaar toestemming voor procedures tegen Sabah gegeven. “Het is een principekwestie. Wij staan pal voor onze volksvertegenwoordigers”, zegt griffier Van Midden
Op advies van zijn partij heeft Yazir aanvankelijk niet geprocedeerd om “niet in de vlek te wrijven”, zegt hij. “Maar uiteindelijk heb ik met steun van de partij toch stappen gezet wegens het onrecht”, zegt hij.
CDA-leider Buma zei onlangs op een partijcongres dat bedreigingen zoals tegen Yazir hard moeten worden aangepakt.
Sabah is ook een bodemprocedure tegen Yazir en de raad begonnen, zegt Ejder Köse, advocaat van de krant. Köse zegt dat Sabah afstand neemt van alle bedreigingen jegens Yazir.
Maar de krant eist dat de omstreden publicaties als rechtmatig worden betiteld. “De artikelen moeten door een Turkse bril worden bekeken. Ze stonden in een Turkse krant en waren voor een Turks publiek. Als politicus zou Yazir mediakritiek moeten kunnen verdragen”, aldus de advocaat.