Invaljuf om hoofddoek naar huis gestuurd

De Van Hoogstratenschool in Den Haag heeft vrijdag een islamitische invaljuf naar huis gestuurd omdat zij een hoofddoekje droeg.
Turks.nl Redactie

De protestantse basisschool wil niet dat leraren in de klas hun religieuze overtuiging uitdragen, tenzij het gaat om het christelijk geloof. Zo meldt VK.nl.

De kinderen van de kleuterklas kregen vrij of mochten aanschuiven bij een andere klas.

De moslima was naar de school gezonden door een uitzendbureau, omdat de gewone kleuterjuf er vrijdag niet kon zijn. ‘Bij het uitzendbureau is bekend dat onze school in de richtlijnen heeft staan dat leerkrachten geen hoofddoekje dragen’, zegt directeur Ellen Overdijkink. ‘Ik begrijp daarom ook niet waarom ze deze dame hebben gestuurd.’

Gewoon even afdoen
Ouders op het schoolplein vroegen zich af waarom de moslima niet gewoon even haar hoofddoekje af kon doen. Maar de directie heeft de docente daar niet expliciet om verzocht. Overdijkink: ‘Zoiets ga ik niet van iemand vragen.’ Er werd simpelweg besloten dat de lessen op deze manier niet door konden gaan.

De Van Hoogstratenschool is onderdeel van de overkoepelende Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH). Algemeen directeur Teun Klaver stelt dat de SCOH-scholen sinds een jaar of zeven hun personeel verbieden kleding te dragen die refereert aan andere geloofsovertuigingen dan de protestants-christelijke. ‘Dus geen hoofddoekje, maar ook geen keppeltje.’ Het dragen van een christelijk kruisje is bijvoorbeeld wel toegestaan. ‘Graag zelfs’, zegt Klaver.

Verklaring tekenen
Leerkrachten tekenen bij hun indiensttreding een verklaring waarin ze beloven de kledingregels te respecteren. ‘Zo is het voor iedereen duidelijk wat wel en niet kan’, zegt Klaver. Hij vindt het daarom te prijzen dat de directie van de Van Hoogstratenschool de islamitische juf geen les heeft laten geven. ‘Je moet wel consequent zijn.’

Een bijzondere school mag in uitzonderlijke gevallen geloofsuitingen als de hoofddoek verbieden, zegt Marcel Scholten van de Commissie Gelijke Behandeling. ‘Maar een simpel beroep op de protestants-christelijke identiteit van een school is daarvoor niet genoeg. Je moet schriftelijk heel duidelijk beargumenteerd vastleggen waarom dergelijke regels nodig zijn en waarom de identiteit van de school anders in het gedrang zou komen. Ook moet men consequent zijn: je mag niet nu ineens een hoofddoek verbieden als je het vorig jaar nog wel goedkeurde.’ Of in dit specifieke geval is voldaan aan de wettelijke eisen, kan Scholten op afstand niet beoordelen.