Zeven Turkse Nederlanders zijn begin deze maand naar Noord-Syrië gegaan om daar 200 kilo aan stroopwafels uit te delen aan Turkse militairen.
Onder leiding van TOVER, een Turkse vereniging van ondernemers in de regio Rijland, ging een groep naar het Turks-Syrisch grensgebied. Vertegenwoordigers van zeven verenigingen in Nederland, waaronder UETD Nederland en de Turkse Federatie Nederland, vertrokken naar Hassa in Hatay om solidariteit te tonen met het Turkse leger.
Om Turkse invasie in Syrische regio Afrin te steunen, hebben de NL afd van Erdogan's partij tweehonderd kilo stroopwafels uitgedeeld aan Turkse soldaten.
Ook foto's gemaakt mer paramilitair met kalasjnikov, terwijl hij handgebaar van grijze wolven maakt. https://t.co/TaD6U7TapQ— Nurettin Altundal (@NurettinAltunda) March 16, 2018
TOVER-voorzitter Durmuş Doğan sprak met een journalist van het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency en liet weten dat ze het gebied bezoeken om Turkse militairen in Afrin een hart onder de riem te steken.
“Ondanks dat we in een ver land als Nederland zijn, willen we ze laten weten dat onze gebeden en onze harten met hen zijn. We willen onze steun aan hen die vechten voor het moederland duidelijk maken. Het Turkse volk staat altijd achter haar land en volk, ongeacht hoe ver ze leven”, aldus Doğan.
Hasan Tekten, voorzitter van Sociale Zaken bij UETD Nederland bracht stroopwafels mee voor de militairen: “We gaan alles doen wat we kunnen. We brengen deze dingen. Daarnaast zullen we de benodigde hulp verlenen. We wilden ze morele steun verlenen vanuit Nederland en hulp verlenen. Moge God tevreden zijn met onze soldaten.”
Reactie Nederland
PKK-sympathisanten zijn bijna dagelijks op straat, vallen Turks-Nederlandse verenigingen aan, bedreigen Turkse Nederlanders, verspreiden haat en vallen Turkse Nederlanders aan. Buiten DENK is hier vanuit politiek opzicht nog niet op gereageerd.
Op de reis van Turkse Nederlanders naar Zuid-Turkije waren felle reacties.
“Als dit is wat het lijkt, is het wel zéér opzienbarend. De Grijze Wolven zijn een fascistische groepering”, reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert op een foto van een van de Turkse Nederlanders met een militant van het Vrije Syrische Leger waarop ze het teken van de Grijze Wolven maken.
Van Helvert wil van minister Blok weten of Nederland de invasie in Afrin als een illegale oorlog beschouwt: “Er zijn nog geen bewijzen dat het zelfverdediging is, het lijkt mij dus geen legale oorlog. En als Nederlandse ondernemers een illegale oorlog steunen, dan moeten we ze daarop aanspreken.”
VVD-Kamerlid Bente Becker noemt de actie “weer een voorbeeld van een groter probleem van mensen die zich in Turkije meer thuis voelen dan in Nederland. Al dan niet beïnvloed door de lange arm van Erdogan.”
Operatie Olijftak
Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.
Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.
Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.
De meest recente situatie in Afrin: