Tijdens een kort geding gisteren kwamen de huurder, de Turkse vereniging Milli Görüs, en de verhuurder, woningcorporatie Stadgenoot, tot een vergelijk.
Milli Görüs belooft het gebouw uiterlijk 31 oktober te verlaten. Doet de vereniging dat niet, dan moet ze per dag een dwangsom van 20.000 euro betalen.
Compromis
Met het bereikte compromis lijkt er een voorlopig einde gekomen aan een juridisch conflict dat al sleept sinds juli 2007. Toen besloot Stadgenoot dat Milli Görüs de moskee aan de Postjesweg moest verlaten. De kantonrechter oordeelde in 2008 dat de woningbouwvereniging bij deze beslissing in haar recht stond. De huurder weigerde echter te vertrekken omdat de ontwikkeling van een nieuw gebedshuis, de Westermoskee, door interne bestuurlijke en financiële problemen was gestokt. Twee weken geleden liet waarnemend burgemeester Asscher weten dat zijn geduld op was. De Aya Sofiamoskee zou worden ontruimd, desnoods met inzet van de politie.
Om dat te voorkomen stapte Milli Görüs naar de voorzieningenrechter. Die hoefde gisteren geen oordeel te vellen over de geplande ontruiming omdat de beide partijen er na een klemmend beroep van de rechter onderling uitkwamen.
Na afloop van de zitting gaf voorzitter Fatih Dag van moskeevereniging Aya Sofia aan blij te zijn met de uitkomst van het geding. „We wilden absoluut voorkomen dat de sterke arm onze moskee zou ontruimen. We zijn met de gemeente nu hard op zoek naar een vervangende ruimte, maar ook als we die niet op tijd vinden, zullen we het pand verlaten.”
Tevredenheid
Advocaat Bram Thomas Craemer van Stadgenoot was ook tevreden over de afloop van de zaak. „Mijn cliënt wilde als het even kon ontruiming door de politie voorkomen. De hoge dwangsom die is vastgesteld, zal ervoor zorgen dat de huurder zich dit keer wel aan de gerechtelijke beslissing zal conformeren”, meldt nrc.nl.